Sametová polévka z čočky a rajčat s osvěžujícím citronem

2024-07-14
Velvety Lentil Tomato Soup with Tangy Lemon

Sametová čočková rajčatová polévka s pikantním citronem

Tato sametová čočková rajčatová polévka je lahodný, zdravý a útěšný pokrm ideální na každé roční období. Textura čočky spolu s bohatou chutí rajčat vytváří sýtejší základ a pikantní nádech citronu osvěží každou lžičku. Tato polévka je snadno připravitelná a díky směsi koření a čerstvých ingrediencí dodává silnou chuť. Vychutnejte si ji s křupavým kouskem chleba nebo čerstvým přílohem salátu.

Ingredience:
– 1 hrnek sušených červených čoček
– 1 polévková lžíce olivového oleje
– 1 velká cibule, jemně nasekaná
– 2 stroužky česneku, rozmačkané
– 2 velké mrkve, nakrájené na kostky
– 1 stroužek celeru, nakrájený na kostky
– 1 plechovka (14,5 oz) krájených rajčat
– 4 šálky zeleninového vývaru
– 1 lžička mletého kmínu
– 1 lžička mletého koriandru
– 1/2 lžičky uzené papriky
– Sůl a pepř podle chuti
– Šťáva z 1 citronu
– Čerstvá nasekaná petržel (na ozdobu)

Postup:
1. Příprava čočky: Čočku opláchněte pod studenou vodou, dokud voda nebude průhledná. Dejte stranou.
2. Orestujte zeleninu: Na velkém hrnci zahřejte olivový olej na středním ohni. Přidejte nakrájenou cibuli a vařte, dokud se nezměkne, asi 5 minut. Přidejte rozmačkaný česnek, nakrájené mrkve a celer. Vařte dalších 5-7 minut, dokud zelenina nebude měkká.
3. Přidejte koření: Vmíchejte mletý kmín, mletý koriandr a uzenou papriku. Vařte 1 minutu, dokud koření nezačne vonět.
4. Přidejte rajčata a vývar: Přidejte krájená rajčata (s jejich šťávou) a zeleninový vývar do hrnce. Promíchejte.
5. Uvařte čočku: Přidejte opláchnuté čočky do hrnce a přiveďte směs k varu. Jakmile začne vroucí, snižte teplotu na minimum, přikryjte hrnec a nechte simmerovat asi 25-30 minut, nebo dokud čočka nebude měkká.
6. Zmixujte polévku: Pomocí ručního mixéru rozmixujte polévku do hladké konzistence. Alternativně můžete opatrně převést polévku po částech do normálního mixéru a mixovat do hladka. Vraťte rozmixovanou polévku do hrnce.
7. Ochutnejte a dokončete: Vmíchejte citronovou šťávu a dochuťte solí a pepřem podle chuti. Pokud je to potřeba, upravte hustotu polévky přidáním dalšího vývaru.
8. Podávejte: Nalejte polévku do mís a ozdobte čerstvě nasekanou petrželí. Podávejte horké s křupavým chlebem na straně.

Vychutnejte si sametovou čočkovou rajčatovou polévku s pikantním citronem pro chutné a útěšné jídlo!

Don't Miss

Comforting Buttermilk Biscuits with Savory Mushroom Gravy

Pomazánkové sušenky s uzenými hříbky

Potraviny hrnečkové knedlíky s houbou Hrncové knedlíky s houbou jsou
Bavarian Veal Shank with Zesty Citrus Sauce

Bavorský vepřový hřbet s osvěžující citrónovou omáčkou.

Bavorské telecí kýta s pikantní citrónovou omáčkou Tradiční německé jídlo