Salát Quinoa & Kale s řeckým jogurtem a kyselou citronovou vinnou omáčkou

2024-06-28
Quinoa & Kale Greek Yogurt Salad with Tangy Lemon Vinaigrette

Salát z červeného lileku, čočky, červené řepy a fenyklu

Tento sytý a zdravý salát kombinuje bílkoviny z čočky s čerstvou, listovou dobrotou červeného lileku. Krémový řecký jogurt přidává lahodnou plnost, zatímco pikantní citronový dresink spojuje všechny chutě dohromady. Skvělý jako lehký oběd nebo zdravá večeře, tento pokrm je tak chutný, jak je zdravý.

Suroviny:
– 1 hrnek čočky
– 2 hrnky vody
– 1 svazek červeného lileku, vykrojený stonky a nasekané listy
– 1 hrnek cherry rajčat, rozpůlených
– 1 okurka, nakrájená na kostičky
– 1/2 červené cibule, jemně nakrájené
– 1/2 hrnku na drobno nasekaného feta sýra
– 1/4 hrnku na plátky nakrájených mandlí, opečených
– 1/2 hrnku řeckého jogurtu
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 citron, vymačkaný
– 1 stroužek česneku, prolisovaný
– Sůl a pepř podle chuti

Postup:

1. Uvařte čočku: Opláchněte 1 hrnek čočky studenou vodou. V hrnci přiveďte k varu 2 hrnky vody. Přidejte čočku, snižte teplo na mírné, přiklopte a vařte asi 15 minut, nebo dokud voda nenasaje. Vidličkou rozprostřete a nechte vychladnout.

2. Připravte červený lilek: Zatímco se čočka vaří, odeberte stonky z červeného lileku a nasekejte listy na sousto velké kousky. Masírujte listy červeného lileku s špetkou soli, nechte chvilku odpočívat.

3. Připravte citrónový dresink: V malé misce smíchejte citronovou šťávu, olivový olej, prolisovaný česnek, sůl a pepř. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte.

4. Smíchejte suroviny: Ve velké mísi smíchejte vychladlou čočku, listy červeného lileku, cherry rajčata, okurku, červenou cibuli, feta sýr a opečené mandle. Opatrně promíchejte.

5. Přidejte řecký jogurt: Do salátu vmíchejte 1/2 hrnku řeckého jogurtu, aby byly všechny suroviny dobře potaženy.

6. Přidejte dresink: Zalijte salát citronovým dresinkem a důkladně vše promíchejte, aby se dresink rovnoměrně rozložil.

7. Podávejte: Salát podávejte ihned nebo jej vložte do lednice a nechte 1–2 hodiny odpočinout, aby chutě slétly dohromady. Užijte si tento zdravý, osvěžující a sytící pokrm kdykoliv během dne!

Volitelné přídavky: Pro větší množství bílkovin můžete přidat grilované kuřecí maso, krevety nebo cizrnu.

Užijte si salát s červeným lilkem, čočkou, červenou řepou a fenyklem!

Don't Miss

Quiche Lorraine: A Classic French Savory Tart with Rich, Creamy Filling

Klasický francouzský slaný koláč Quiche Lorraine s bohatou smetanovou náplní.

Quiche Lorraine: Klasická francouzská slaná tarta s bohatou krémovou náplní
Savory Shrimp Scampi with Garlic and Lemon Butter Sauce

Lahodný krevetový scampi s česnekem a citronovým máslem

Pikantní krevetový skampi s česnekovou a citronovou máslovou omáčkou Krevetový