„`html
Nápoje Zippy Gazpacho: Osvežující letní lahůdka plná čerstvých chutí
Gazpacho je klasická španělská studená polévka, která je dokonale osvěžující v horký letní den. Obsahuje směs zralých rajčat, okurek a paprik, vytvářející živou a pikantní chuť. Tento recept dodává šťavnatý nádech s náznakem koření z jalapeños, čímž se stává osvěžujícím předkrmem nebo lehkým, zdravým jídlem.
Suroviny:
- 6 zralých rajčat, oloupaných a nasekaných
- 1 velká okurka, oloupaná, zbavená semínek a nakrájená
- 1 červená paprika, nakrájená
- 1 zelená paprika, nakrájená
- 1 malá červená cibule, nakrájená
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 jalapeño paprika, zbavená semínek a nasekaná (volitelně, pro extra šťávu)
- 3 šálky rajčatové šťávy
- 1/4 šálku olivového oleje
- 2 lžíce červeného vinného octa
- Sůl a černý pepř podle chuti
- Čerstvá koriandr nebo bazalka na ozdobu
Postup:
- V misce smíchejte nasekaná rajčata, okurku, červenou papriku, zelenou papriku, červenou cibuli, česnek a jalapeño papriku (pokud používáte).
- Přendejte polovinu směsi do mixéru nebo food processoru a mixujte, dokud nedosáhnete hladké konzistence. Nalijte směs zpět do mísy se zbývajícími nakrájenými zeleninami.
- Vmíchejte rajčatovou šťávu, olivový olej a červený vinný ocet. Dobře promíchejte, dokud se všechny ingredience pečlivě nespojí.
- Ochutnejte solí a černým pepřem podle chuti. Podle potřeby upravte koření.
- Zakryjte mísu a nechte gazpacho minimálně 2 hodiny v lednici, aby chutě prolínaly a polévka dobře vychladla.
- Před podáváním dobře promíchejte polévku a případně upravte koření.
- Podávejte chladné, ozdobené čerstvě nasekaným koriandrem nebo bazalkou a užijte si svěžest tohoto lahodného gazpacha!
„`