Řecké Dolmades: Lahodné vinné listy plněné rýží a bylinkami
Dolmades jsou klasickým řeckým pokrmem, který každým soustem nabízí explozi středomořských chutí. Vinné listy js často plněny slanou směsí rýže, čerstvých bylinek a občas také masem, jsou pak zavinuty a vařeny do perfekce. Tyto malé balíčky jsou obvykle podávány jako předkrmy nebo součást meze stolu.
Ingredience:
– 50 vinných listů (čerstvých nebo konzervovaných v slaném nálevu)
– 1 šálek rýže (krátkozrnná nebo střednězrnná)
– 1 velká cibule, jemně nakrájená
– 1/4 hrnku čerstvé nasekané kopr
– 1/4 hrnku čerstvé nasekané máty
– 1/4 hrnku čerstvé nasekané petrželky
– 1/4 hrnku piniových oříšků (volitelně)
– 1/4 hrnku hroznových jadérek (volitelně)
– 1/2 hrnku olivového oleje
– 1 citrón, vymačkaný
– Sůl a pepř podle chuti
– 2-3 hrnky zeleninového vývaru nebo vody
Postup:
1. Příprava vinných listů: Pokud používáte čerstvé vinné listy, blanšírujte je vařící vodě 2-3 minuty a pak je vložte do misky s ledovou vodou. Pokud používáte konzervované vinné listy, důkladně je opláchněte, abyste odstranili nadbytečnou sůl.
2. Příprava nádivky: Na velké pánvi zahřejte polovinu olivového oleje na středním ohni. Přidejte nakrájenou cibuli a vařte, dokud nezměkne. Přidejte rýži a dobře promíchejte, aby se každé zrno olejem obalilo. Vařte asi 5 minut za stálého míchání.
3. Přidejte bylinky a případné přídavky: Vmíchejte kopr, mátu, petrželku, piniové oříšky (pokud používáte), a hroznové jadérka (pokud používáte). Ochutnejte solí a pepřem. Odstavte z tepla a nechte směs trochu vychladnout.
4. Plnění listů: Každý vinný list položte plochý, lesklou stranou dolů. Poblíž stonku každého listu položte asi 1 lžičku až 1 lžíci rýžové směsi (v závislosti na velikosti listu). Přeložte stonkovou část přes nádivku, pak zahalte strany a pevně zaviněte, ale ne příliš těsně, protože rýže během vaření nabobtná.
5. Sestavení a vaření: Na dno velké těžké hrnce položte několik neplněných vinných listů, aby se zabránilo lepení. Plněné vinné listy uspořádejte v hrnci, švy dolů, těsně je vrstvěte. Přelijte zbylý olivový olej a citrónovou šťávou přes vrchní část.
6. Přilijte vývar: Přelijte nad plněné listy dostatek zeleninového vývaru nebo vody, aby je pokryla. Na vrchol rolád položte těžký, tepelně odolný talíř, aby rolád zůstaly ponorem během vaření.
7. Na mírném ohni vařte: Přiveďte k mírnému varu na středním ohni. Snížte teplotu na minimum, přikryjte hrnec a vařte asi 45-60 minut, nebo dokud není rýže měkká a listy jsou měkké.
8. Podávání: Nechte dolmades chvilku vychladnout před podáváním. Mohou být podávány teplé nebo v pokojové teplotě, často ozdobeny citronovými klinčičkami a špetkou olivového oleje.
Užijte si tyto řecké Dolmades jako součást meze stolu nebo jako lahodný předkrm před středomořským jídlem!