Ratatouille: Klasické francouzské zeleninové směsi

2024-07-09
Ratatouille: A Classic French Vegetable Medley

Ratatouille: Klasický francouzský zeleninový směs

Ratatouille je tradiční francouzské provenčálské dušené zeleninové jídlo pocházející z Nice. Toto živé a syté jídlo přináší medley letní zeleniny, jako jsou rajčata, cukety, lilek a papriky, které se všechny vaří společně s vonnými bylinkami. Jedná se o všestranné jídlo, které lze konzumovat jako přílohu, hlavní chod nebo dokonce jako přílohu k grilovanému masu.

Ingredience:

2 středně velké lileky (nakrájené na kostky)
2 středně velké cukety (nakrájené na plátky)
1 velká žlutá paprika (nakrájená na proužky)
1 velká červená paprika (nakrájená na proužky)
4 velká rajčata (oloupaná, oloupaná a nasekaná)
1 velká cibule (nadrobno nakrájená)
3 stroužky česneku (nastrouhané)
1/4 šálku olivového oleje
1 lžička sušeného tymiánu
1 lžička sušeného oregana
1 lžička sušeného bazalku
Sůl a černý pepř (podle chuti)
Čerstvé lístky bazalky (na ozdobu)

Postup:

1. Příprava zeleniny:
– Nakrájejte lileky, cukety a papriky podle uvedeného popisu. Dejte každou zeleninu do samostatných mís.

2. Orestujte cibuli a česnek:
– Na velké pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje na středním ohni. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a restujte, dokud cibule nezměkne.

3. Přidejte rajčata:
– Vmíchejte nasekaná rajčata a nechte je vařit a uvolňovat šťávy po dobu asi 5 minut.

4. Uvařte zeleninu:
– V jiném velkém hrnci rozehřejte zbývající olivový olej na středním ohni. Přidejte lileky a vařte, dokud nezačnou změkčovat.
– Přidejte cukety a papriky do hrnce s lilky. Vařte dalších 5-7 minut za občasného míchání.

5. Spojte a poduste:
– Přendejte restovanou cibuli, česnek a rajčata do hrnce se zeleninou. Vmíchejte sušený tymián, oregano a bazalku. Ochutnejte solí a pepřem podle chuti.
– Snížte teplotu na minimum, přiklopte hrnec a nechte směs dusit asi 30-35 minut, dokud zelenina změkne a chutě se spojí.

6. Podávání:
– Před podáním ozdobte čerstvými lístky bazalky. Ratatouille můžete podávat horké, v pokojové teplotě nebo dokonce chlazené.

Vychutnejte si své Ratatouille jako lahodný hlavní chod s křupavým chlebem nebo jako chutnou přílohu k jakémukoli jídlu!

Rustic Ratatouille - Classic French Vegetable Medley | Mama Recipes Corner

Mariusz Lewandowski

Mariusz Lewandowski je zkušený autor a odborník v oboru, který se specializuje na nové technologie a fintech. Má magisterský titul v oboru informatiky z prestižní Hochschule für Technik und Wirtschaft, kde si vybudoval hluboké porozumění průsečíku technologií a financí. S více než desetiletou zkušeností v technologickém sektoru Mariusz pracoval s předními firmami, včetně Synvex Technologies, kde hrál klíčovou roli při vývoji inovativních finančních řešení, která využívají nejmodernější technologie. Jeho pronikavé články, které byly publikovány v různých odborných časopisech, odrážejí záv commitment k demystifikaci složitých konceptů a zkoumání transformativního dopadu fintechu na globální ekonomiku. Mariusz neustále usiluje o vzdělávání a inspirování ostatních ohledně budoucnosti technologií ve financích.

Don't Miss

Vegan Quinoa Salad with Roasted Vegetables

Veganský quinoa salát s pečenou zeleninou

Veganský quinoa salát s pečenou zeleninou Tento Veganský quinoa salát
Okonomiyaki: A Delicious Japanese Savory Pancake

Okonomiyaki: Lahodný japonský slaný palačinka

Okonomiyaki: Výborná japonská slaná palačinka Okonomiyaki je populární japonská slaná