Quinoa Black Bean Burrito – Výživná a chutná fúze chutí
Tento Quinoa Black Bean Burrito je skvělá směs výživných ingrediencí, které se dokonale spojují a vytvářejí jídlo, které je sýtné a zdravé zároveň. Plné bílkovin z quinoa a černých fazolí, tento burrito je sytým jídlem ideálním na oběd, večeři nebo dokonce jako výživnou svačinu. Kombinace čerstvých zelenin, koření a autentického mexického chuťového zážitku dělá z tohoto jídla skvělou volbu pro ty, kteří chtějí vychutnat chutné a zdravé jídlo.
Ingredience:
– 1 hrnek quinoa, omytá a vylouhovaná
– 2 hrnky zeleninového vývaru nebo vody
– 1 lžíce olivového oleje
– 1 malá červená cibule, nakrájená na kostičky
– 3 stroužky česneku, jemně nasekané
– 1 paprika, jemně nakrájená
– 1 plechovka (400 g) černých fazolí, vymytých a odkapaných
– 1 lžička mletého kmínu
– 1 lžička chilli prášku
– 1/2 lžičky uzené papriky
– 1/2 lžičky mletého koriandru
– 1 hrnek kukuřičných zrn (čerstvé, mražené nebo z konzervy)
– 2 lžíce čerstvé šťávy z limetky
– Sůl a pepř podle chuti
– 8 velkých tortil
– 1 hrnek nastrouhaného salátu
– 1 hrnek nakrájených rajčat
– 1/2 hrnku nasekaného čerstvého koriandru
– 1 hrnek nastrouhaného sýra (cheddar nebo směs mexických sýrů)
– 1 hrnek salsy
– 1/2 hrnku zakysané smetany (volitelné)
– Horká omáčka (volitelná)
Postup:
1. V hrnci smíchejte omytou quinou a zeleninový vývar nebo vodu. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu, přiklopte a vařte přibližně 15 minut, nebo dokud nebude quinoa měkká a tekutina absorbována. Odstraňte z tepla a nechte 5 minut odstát, poté rozkrojte vidličkou.
2. Zatímco quinoa vaříte, rozpalte olivový olej na pánvi na středním ohni. Přidejte na kostičky nakrájenou červenou cibuli a restujte, dokud nebude průhledná, asi 3-4 minuty. Přidejte nasekaný česnek a restujte další minutu, dokud se nezačne vonět.
3. Přidejte na pánvi nakrájenou papriku a vařte dalších 5 minut, dokud se nerozměkčí.
4. Zamíchejte do pánevčičky černé fazole, mletý kmín, chilli prášek, uzenou papriku a mletý koriandr. Vařte 2-3 minuty, dokud koření nejsou dobře spojené a vonné.
5. Přidejte kukuřičná zrna a vařte dalších 2 minuty, dokud se všechno neohřeje. Vmíchejte uvařenou quinou a čerstvou limetkovou šťávu. Ochuťte solí a pepřem podle chuti.
6. Do suché pánve nebo mikrovlnky zahřejte tortily, dokud nebudou měkké a ohebné.
7. K vytvoření burrita položte tortilu rovně a do středu přidejte hojně quinové a fazolové směsi. Na nahoře přidejte nastrouhaný salát, nakrájená rajčata, nasekaný koriandr, nastrouhaný sýr, salsu a lžíci zakysané smetany nebo horké omáčky, pokud chcete.
8. Boky tortily složte směrem ke středu a poté ji zespodu zrolujte, abyste vytvořili pevný burrito. Postupujte stejně s ostatními tortilami a náplně.
9. Podávejte burrita teplé a vychutnejte si lahodnou kombinaci chutí a textur!