Quinoa a zeleninová smaženice se šťávou z citronu a česneku.

2024-07-24
Quinoa and Vegetable Stir-Fry with Lemon Garlic Sauce

Quinoa a zeleninový wok s citronovým česnekovým dresinkem

Tento sytý a výživný Quinoa a zeleninový wok je lahodnou kombinací quinoa, čerstvé zeleniny a osvěžujícího citronového česnekového dresinku. Plný bílkovin a vlákniny, tento zdravý pokrm je ideální na oběd nebo večeři a lze snadno začlenit do vegetariánské či veganské stravy. Živě citrusový dresink spojuje všechny chutě dohromady, čímž vytváří lahodné a uspokojivé jídlo.

Suroviny:
Pro Quinou:
– 1 hrnek quinoa
– 2 hrnky zeleninového vývaru nebo vody
– 1/4 lžičky soli

Pro wok:
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 cibule, na kostičky
– 2 stroužky česneku, prolisované
– 1 červená paprika, nakrájená
– 1 žlutá paprika, nakrájená
– 1 střední cuketa, nakrájená
– 1 hrnek růžičkové kapusty
– 1 mrkev, na nudličky
– Sůl a pepř podle chuti

Pro citronový česnekový dresink:
– 1/4 hrnku citrónové šťávy (zhruba 1 velký citrón)
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 lžíce sójové omáčky nebo tamari
– 1 stroužek česneku, prolisovaný
– 1 lžička javorového sirupu nebo medu (volitelné)
– Sůl a pepř podle chuti

Postup:

1. Uvařte Quinou:
1. Quinou opláchněte pod tekoucí vodou, aby se odstranil přírodní povlak zvaný saponin, který může udělat chuť hořkou.
2. Ve středně velkém hrnci smíchejte opláchnutou quinou, zeleninový vývar (nebo vodu) a sůl. Přiveďte k varu na středním ohni.
3. Jakmile začne vřít, snižte teplotu na minimum, přiklopte a vařte zhruba 15 minut, nebo dokud se veškerá tekutina nevsákne a quinoa nebude měkká.
4. Sundejte z ohně a nechte 5 minut stát přikryté. Vidličkou rozprostřete a odložte stranou.

2. Připravte zeleninu:
1. Na velké pánvi nebo woku rozehřejte olivový olej na středně vysoké teplotě.
2. Přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek a restujte asi 2 minuty, nebo dokud nebudou cibule průhledné a vůně česneku se uvolní.
3. Přidejte nakrájené papriky, cuketu, brokolici a mrkev. Smažte zeleninu asi 5-7 minut, nebo dokud nebude křupavě měkká.
4. Osolte a opepřete podle chuti.

3. Udělejte citronový česnekový dresink:
1. V malé míse smíchejte citrónovou šťávu, olivový olej, sójovou omáčku (nebo tamari), prolisovaný česnek a javorový sirup (nebo med) dokud nedostanete hladkou směs.
2. Ochutnejte a podle potřeby osolte a opepřete.

4. Spoĉítejte a podávejte:
1. Přidejte uvařenou quinou k zelenině na pánvi.
2. Přelijte citronovým česnekovým dresinkem a promíchejte, aby bylo vše rovnoměrně potaženo omáčkou.
3. Vařte dalších 2-3 minuty, aby se chutě spojily.
4. Podávejte horké, ozdobené čerstvým bylinkami jako petržel nebo koriandr podle přání.

Užijte si svůj výživný a chutný Quinoa a zeleninový wok s citronovým česnekovým dresinkem!

VEGETABLE QUINOA NOURISH BOWL Recipe | HIGH PROTEIN Vegan and Vegetarian Meal Ideas

Mariusz Lewandowski

Mariusz Lewandowski je zkušený autor a odborník v oboru, který se specializuje na nové technologie a fintech. Má magisterský titul v oboru informatiky z prestižní Hochschule für Technik und Wirtschaft, kde si vybudoval hluboké porozumění průsečíku technologií a financí. S více než desetiletou zkušeností v technologickém sektoru Mariusz pracoval s předními firmami, včetně Synvex Technologies, kde hrál klíčovou roli při vývoji inovativních finančních řešení, která využívají nejmodernější technologie. Jeho pronikavé články, které byly publikovány v různých odborných časopisech, odrážejí záv commitment k demystifikaci složitých konceptů a zkoumání transformativního dopadu fintechu na globální ekonomiku. Mariusz neustále usiluje o vzdělávání a inspirování ostatních ohledně budoucnosti technologií ve financích.

Don't Miss

Biriyani – The Fragrant Indian Spice-Laden Layered Rice Dish

Biriyani – Vonná indická kořeněná vrstvená rýžová pochoutka

Biriyani – Vonná indická pikantní vrstvená rýžová pochoutka Při ochutnávání
Hearty Turkey and Wild Rice Soup

Syrové kalkune a divoká rýžová polévka

Syrová krůtí polévka s divokou rýží Tato lahodná a pohodová