Plněné papriky s kvinoou a fetou: Výživná a chutná lahůdka
Tento sytě barevný a nutrienty nabitý pokrm obsahuje papriky plněné štědře směsí kvinoi a sýrem feta. Je to ideální kombinace zdravých surovin a středomořských chutí, což z něj činí vynikající volbu pro zdravý a uspokojivý jídlo. Kombinace nadýchané kvinoi, pikantního feta sýra a aromatických bylinek nabitých do sladkých paprik z tohoto jídla činí jak vizuálně přitažlivou, tak lahodně pikantní pochoutku.
Suroviny:
- 4 velké papriky (libovolné barvy, vrchy useknuté a semena odebrána)
- 1 hrnek kvinoi, opláchnutá
- 2 hrnky zeleninového vývaru nebo vody
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 1 malá cibule, jemně nasekaná
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 1 hrnek cherry rajčátek, rozkrojených napůl
- 1 hrnek baby špenátu, najemno nakrájeného
- 1/2 hrnku rozdrobeného feta sýra
- 1/4 hrnku nasekané čerstvé petržele
- 1 lžička sušeného oregana
- Sůl a pepř podle chuti
- Klíčky citronu (k podávání)
Postup:
- Předehřejte troubu na 375°F (190°C).
- V hrnci přivedtě zeleninový vývar (nebo vodu) k varu.Za stálého míchání přidejte kvinoi, snižte teplotu na minimum, zakryjte a vařte přibližně 15 minut, dokud nebude kvinoia uvařená a tekutina absorbována. Sundě z tepla a nechte 5 minut pod poklicí, poté uvolněte vidličkou.
- Zatímco se vaří kvinoia, ohřejte olivový olej na velké pánvi nad středním plamenem. Přidejte jemně nasekanou cibuli a vařte, dokud nebude měkká a průhledná, asi 5 minut. Přidejte prolisovaný česnek a vařte další minutu.
- Přidejte cherry rajčátka a nakrájený špenát na pánvi, vařte, dokud špenát neustoupí a rajčátka nezměknou, asi 3-4 minuty.
- V velké mísi smíchejte uvařenou kvinoii, restovanou zeleninu, rozdrcený feta sýr, nasekanou petržel, sušený oregano, sůl a pepř. Smíchejte dobře.
- Naplňte každou papriku kvinoiovou směsí, lehce ji přimáčkněte.
- Papriky postavte vzpřímeně do pekáči. Na dno pekáče přidejte malé množství vody (asi 1/4 palce) a pečte v předehřáté troubě po dobu 30 minut. Po 30 minutách sundě alobal a pečte dalších 15 minut, dokud nebudou papriky měkké a lehce zhnědlé.
- Vyberte z trouby a nechte trochu vychladnout před podáváním.
- Podávejte plněné papriky s kvinoiou a fetou s přiloženými klíčky citronu pro osvěžující citrusovou chuť.
Užijte si plněné papriky s kvinoiou a fetou, vynikající a vyvážený pokrm, který přináší chuť Středomoří přímo k vašemu stolu!