Quiche Lorraine: Klasická francouzská tarta se slaným křupavým kouskem se slaninou a vaječnou nádivkou
Quiche Lorraine je lahodné jídlo pocházející z regionu Lorraine ve Francii. Tato slaná tarta kombinuje křupavou slaninu, krémovou nádivku z vajec a smetany a křehký těsto. Skvěle se hodí na brunche, obědy nebo lehkou večeři a jistě vás ohromí svou rozmanitou kombinací chutí a textur.
Suroviny:
Na těsto:
– 1 1/4 šálku hladké mouky
– 1/4 lžičky soli
– 7 lžiček studeného nesoleného másla nakrájeného na malé kousky
– 3-4 lžíce ledové vody
Na náplň:
– 6 plátků slaniny
– 1 malá cibule, jemně nakrájená
– 3 velká vejce
– 1 1/2 šálku smetany
– 1/4 lžičky soli
– 1/4 lžičky bílého pepře
– 1/4 lžičky muškátového oříšku
– 1 šálek nastrouhaného sýru Gruyère
Postup:
1. Příprava těsta:
1.1 V míse smíchejte mouku a sůl.
1.2 Přidejte studené kousky másla a šlehací metlu nebo prsty promíchejte, dokud směs nebude připomínat hrubé strouhance.
1.3 Postupně přilijte ledovou vodu po lžičkách, míchejte, dokud se těsto nespojí. Dejte pozor, abyste nepřemíchali.
1.4 Vytvarujte těsto do disku, zabalte do potravinářské fólie a nechte alespoň 30 minut odpočinout v lednici.
2. Příprava náplně:
2.1 Předehřejte troubu na 190°C.
2.2 Na pánvi osmahněte slaninu, dokud nebude křupavá. Slaninu vyndejte, nechte odkapat na papírových ubrouscích a až vychladne, nadrobte.
2.3 Ve stejné pánvi osmahněte nasekanou cibuli, dokud nebude měkká a průsvitná. Odstavte a dejte stranou.
3. Sestavení quiche:
3.1 Na lehce pomoučeném povrchu vyválejte vychlazené těsto tak, aby pasovalo do 9“ formy na tarte. Těsto rovnoměrně natlačte do formy a ustřihněte přebytečné okraje.
3.2 Vytvořte v těstě dno pečicího papíru a naplňte fazolemi nebo pečicími kuličkami. Slepe pečte v předehřáté troubě po dobu 15 minut.
3.3 Odstraňte pečicí papír a kuličky a pečte dalších 5-7 minut, dokud těsto nezezlátne.
3.4 V míse rozšlehejte vejce, smetanu, sůl, bílý pepř a muškátový oříšek, dokud nevznikne hladká směs.
3.5 Rovnoměrně posypte orestovanou cibulí, nadrobenou slaninou a nastrouhaným sýrem Gruyère přes upečené těsto.
3.6 Nalijte vaječnou směs přes náplň, zajistěte rovnoměrné rozložení.
4. Pečení a servírování:
4.1 Pečte quiche v předehřáté troubě po dobu 30-35 minut, nebo dokud nádivka nesmáční a povrch nezezlátne.
4.2 Nechte quiche trochu vychladnout, před porcováním a servírováním.
Užijte si klasickou Quiche Lorraine, jídlo zachycující esenci francouzské kuchyně s jejími bohatými a slanými chutěmi.