Quiche Lorraine: Klasický francouzský slaný koláč se slaninou, sýrem a křehkým těstem
Quiche Lorraine je nadčasové francouzské jídlo, které kombinuje bohatou krémovou náplň s křupavou slaninou a rozpuštěným sýrem, vše zabaleno do másla a křehkého těsta. Tento slaný koláč je skvělý na brunch, oběd nebo lehkou večeři a skvěle ladí s čerstvým křupavým salátem.
Ingredience:
Na těsto:
– 1 1/4 šálku hladké mouky
– 1/2 lžičky soli
– 1/2 šálku másla, studeného a nakrájeného na kostičky
– 3-4 lžíce ledové vody
Na náplň:
– 6 plátků slaniny, nakrájené
– 1 šálek nastrouhaného sýru Gruyère
– 1/2 šálku jemně nasekaných cibulí nebo šalotek
– 3 velká vejce
– 1 1/2 šálku smetany
– 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
– Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Postup:
1. Příprava těsta:
1. V míse smíchejte mouku a sůl.
2. Přidejte studené nakrájené máslo k mouce. Pomocí těstaře nebo rukou pracujte máslo do mouky, dokud směs nebude připomínat hrubé drobení.
3. Postupně přidávejte ledovou vodu po lžících a míchejte, dokud se těsto začne spojovat.
4. Vytvarujte těsto do koule, zabalte ho do potravinářské fólie a dejte alespoň na 30 minut do lednice.
2. Předpečení těsta:
1. Předehřejte troubu na 190°C.
2. Vyválejte vychlazené těsto na lehce pomoučeném povrchu do velikosti 9 palcového koláčového pekáče.
3. Dejte těsto do pekáče a přitlačte ho na dno a strany. Ořízněte přebytečné těsto.
4. Koren těsto pečicím papírem a naplňte ho pečicími kuličkami nebo sušenými fazolemi.
5. Pečte těsto asi 15 minut, pak odstraňte pečicí papír a kuličky a pečte dalších 5 minut, dokud nebude lehce zlatavé. Odstavte.
3. Příprava náplně:
1. Na pánvi na středním ohni osmahněte nakrájenou slaninu. Vyjměte ji dírkovou naběračkou a nechte odkapat na papírových utěrkách.
2. Ve stejné pánvi dejte cibuli nebo šalotky a smažte je do měkka, asi 5 minut. Odstavte.
4. Sestavení quiche:
1. Rovnoměrně posypte upečené těsto osmahnutou slaninou, cibulí a nastrouhaným sýrem Gruyère.
2. V misce smíchejte vejce, smetanu, mletý muškátový oříšek, sůl a pepř, dokud nedostanete homogenní směs.
3. Zalijte vaječnou směsí slaninu a sýr v koláčovém těstě.
5. Pečení quiche:
1. Dejte quiche do předehřáté trouby a pečte 35-40 minut, nebo dokud bude náplň tuhá a povrch lehce zezlátnutý.
2. Vyjměte quiche z trouby a nechte ho trochu vychladnout před krájením a podáváním.
Užijte si svůj lahodný Quiche Lorraine, slanou lahůdku, která předvádí dokonalou harmonii krémové náplně, křupavé slaniny a křehkého těsta!