Quiche Lorraine: Klasická francouzská lahůdka, která je ideální kdykoli během dne.

2024-07-15
Quiche Lorraine: A Classic French Delight That’s Perfect for Any Time of Day

Quiche Lorraine: Klasická francouzská lahůdka, která je dokonalá kdykoliv během dne

Quiche Lorraine je slaný koláč pocházející z regionu Lorraine ve Francii. Je známý svým bohatým, krémovým náplněm, křehkým těstem a lahodnou kombinací slaniny a sýra. Toto všestranné jídlo je skvělou volbou na snídani, brunch, oběd nebo večeři a lze ho podávat jak teplý, tak studený.

Suroviny:

Na těsto:
– 1 1/4 hrnku hladké mouky
– 1/2 lžičky soli
– 1/4 lžičky cukru
– 1/2 hrnku másla, zmraženého a nakrájeného na malé kostky
– 3-4 lžíce ledové vody

Na náplň:
– 6-8 plátků slaniny, nakrájené
– 1 hrnek nastrouhaného sýra Gruyère
– 4 velká vejce
– 1 1/2 hrnku smetany ke šlehání
– Sůl a pepř podle chuti
– Špetka mletého muškátového oříšku

Postup:

1. Předehřejte troubu na 375°F (190°C).

2. Příprava těsta: Ve velké míse smíchejte mouku, sůl a cukr. Přidejte nakrájené kostky másla a pomocí čepelového strojku nebo prstů ho nastrouhejte do mouky, dokud nebude směs připomínat hrubé drobenky. Postupně přidávejte ledovou vodu po lžících a míchejte, dokud těsto nevznikne. Vytvarujte těsto do disku, zabalte ho do potravinové fólie a dejte alespoň na 30 minut do lednice.

3. Vyválejte těsto: Na lehce pomoučeném povrchu vyválejte chlazené těsto na kruh tlustý asi 1/8 palce a dostatečně velký, aby zapadl do formy na tarte o průměru 9 palců. Jemně převeďte těsto do formy na tarte, lehce ho vtlačte na dno a na boky. Střihy odstraňte a dno propíchejte vidličkou.

4. Předpečte těsto bez náplně: Vystelte těsto pečicím papírem nebo alobalem a naplňte ho pečicími čipy nebo sušenými fazolemi. Pečte 15-20 minut, poté odstraňte váhy a pečicí papír a pečte dalších 5-10 minut, dokud těsto lehce nezezlátne. Vyndejte z trouby a nechte trochu vychladnout.

5. Příprava náplně: Na velké pánvi osmahněte nakrájenou slaninu na středním plameni, dokud není křehká. Slaninu vyjměte děrovanou naběračkou a nechte okapat na papírových utěrkách. Rozprostřete nastrouhaný sýr Gruyère a osmahnutou slaninu rovnoměrně přes částečně upečené těsto.

6. Příprava náplně: Ve smíchací misce smíchejte vejce, smetanu ke šlehání, sůl, pepř a mletý muškátový oříšek. Nalijte směs náplně přes sýr a slaninu do těsta, aby bylo rovnoměrně rozloženo.

7. Pečte quiche: Quiche dejte do předehřáté trouby a pečte 30-35 minut, dokud je náplň upečená a povrch zlatavý. Nechte quiche chvíli vychladnout, než ho nakrájíte a podáte.

Užijte si domácí Quiche Lorraine, nadčasové jídlo plné bohatých chutí a uspokojivé textury!

Joe Roshkovsky

Joe Roshkovsky je zkušený autor a myšlenkový lídr v oblastech nových technologií a fintech. Má titul bakaláře v oboru ekonomie z prestižní University of Michigan, kde absolvoval s vyznamenáním. S více než desetiletou zkušeností v technologickém sektoru začal Joe svou kariéru v Nexon Innovations, přední firmě v oblasti finančních technologických řešení. Tam zdokonalil své odborné znalosti v oblasti digitálních financí, datové analýzy a vývoje produktů. Joeovo pronikavé psaní odráží jeho odhodlání zkoumat průnik financí a technologií a nabízí čtenářům cenné postřehy do rychle se vyvíjejícího prostředí. Jeho práce byla zveřejněna v řadě průmyslových publikací, což ho ustanovilo jako důvěryhodný hlas v diskurzu fintechu. Když nepisuje, Joe rád mentoruje ambiciózní profesionály v technologickém oboru a přispívá do diskusí o etickém využívání technologií.

Don't Miss

Quinoa Salad with Grilled Chicken and Goat Cheese Crumbles

Salát z quinoy se grilovaným kuřecím masem a kozím sýrem

Salát s kvinoou, grilovaným kuřecím masem a drobnými kousky kozího
Savory Vegan Spinach and Mushroom Enchiladas: A Nutritious Plant-Based Delight

Smažené veganské enchilady se špenátem a houbami: Výživný rostlinný lahůdka

Houbové nádivkové enchilady s špenátem: Výživná rostlinná lahůdka Tyto enchilady