Quajado: Výtečná sefardská zapékaná směs zeleniny a sýra
Quajado je tradiční židovské sefardské jídlo pocházející z oblastí Středomoří, které je zejména populární ve španělských a tureckých židovských komunitách. Kombinuje čerstvou zeleninu a sýr do chutné a lahodné zapékané směsi, která je ideální na jakékoliv jídlo. Toto jídlo je podobné fritátě nebo quiche bez těsta, plné výživných látek a chuti.
Suroviny:
- 4 cukety, nastrouhané a přeceděné
- 1 velká cibule, jemně nasekaná
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 hrnek ricotty
- 1 hrnek rozdrobeného fetáku
- 1/2 hrnku nastrouhaného parmazánu
- 1/2 hrnku matzámele nebo strouhanky
- 6 velkých vajec, rozšlehaných
- 1/4 hrnku čerstvé petržele, nasekané
- 1/4 hrnku čerstvého kopr, nasekaného
- Sůl a Pepř dle chuti
- Olivový olej na vymazání formy
Postup:
- Předehřejte troubu na 175 °C. Vymažte pekáč olivovým olejem, aby se jídlo nepřilepilo.
- Cukety nastrouhejte a dejte je do cedníku. Posypte solí a nechte je asi 10 minut odstát, aby se uvolnil přebytečný džus. Poté šťávu vymačkejte co nejvíce ven.
- V misce smíchejte odceděné cukety, nasekanou cibuli, nasekaný česnek, ricottu, fetáček a parmazán. Dobře promíchejte, dokud jsou všechny suroviny rovnoměrně spojeny.
- Přidejte matzámel nebo strouhanku, rozšlehaná vejce, nakrájenou petržel a kopr do směsi se sýrem a zeleninou. Ochutnejte solí a pepřem dle chuti. Zamíchejte, dokud není vše dobře smísené.
- Smetanu nalijte do připraveného pekáčku, rovnoměrně ji rozetřete.
- Pečte v předehřáté troubě asi 45-50 minut, nebo dokud nebude vrchní část zlatavě hnědá a zapékaná směs pevně usazená.
- Quajado vyndejte z trouby a nechte chvíli vychladnout, než ji naporcujete na čtverečky.
- Podávejte teplé nebo v pokojové teplotě, zdobené další petrželí a koprem, pokud chcete.
Užijte si výtečný Quajado, slanou zapékanou směs, která potěší svým spojením zeleniny a sýrů, inspirovanou bohatým kulturním dědictvím židovské sefardské komunity.