Pstruh po mandlovém způsobu: Klasický francouzský pokrm s oříškovým nádechem
Pstruh po mandlovém způsobu je lahodný francouzský pokrm, který spočívá v něžných filetech pstruha pokrytých máslovou omáčkou s mandlovým aroma. Kombinace mírného, křehkého masa s křupavými, oříškovými mandlemi vytváří lahodné jídlo, které je elegantní a nesmírně uspokojivé. Tento pokrm je ideální pro sofistikovanou večeři nebo pro speciální rodinné jídlo.
Suroviny:
- 4 filety pstruha (asi 170 g každý)
- 1/2 šálku na plátky nakrájených mandlí
- 1/2 šálku hladké mouky
- Sůl a pepř dle chuti
- 4 lžíce nesoleného másla, rozdělené
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 citron, vymačkaný
- 2 lžíce čerstvé petržele, nasekané
Příprava:
- Začněte osušením filetů pstruha papírovými utěrkami. Osolte a opepřete obě strany každého filetu.
- V mělké misce dejte mouku. Každý filet obalte v mouce a otřete přebytečnou část.
- V velké pánvi zahřejte 2 lžíce másla a olivového oleje na středně silném ohni.
- Přidejte filety pstruha do pánve, pokud mají filety kůži, položte je kůží dolů. Vařte asi 3-4 minuty na každé straně, nebo dokud není ryba zlatavá a uvařená. Filety vyjměte z pánve a přesuňte je na ohřátý talíř.
- Ztlumte oheň na střední a přidejte zbývající 2 lžíce másla do pánve. Až se máslo rozpustí, přidejte nakrájené mandle a vařte je, dokud nebudou zlatavé, asi 2-3 minuty. Často míchejte, abyste zabránili připálení.
- Vmíchejte citronovou šťávu a nasekanou petržel, pak přelijte mandlovou máslovou omáčku přes filety pstruha.
- Podávejte ihned s přílohami dle vašeho výběru, jako jsou dušená zelenina, restované špenát nebo pečené brambory. Užijte si svůj elegantní a lahodný Pstruh po mandlovém způsobu!