Poklidný kuřecí s máslovou omáčkou: bohatá a krémová severoindická lahůdka
Kuřecí s máslovou omáčkou, také známý jako Murgh Makhani, je oblíbený indický pokrm, který svádí chuťové buňky svou bohatou a krémovou rajčatovou omáčkou. Tento lahodný kari obsahuje kousky jemného kuřecího masa vařené v kořeněné krémové omáčce, která doslova praská chutí. Perfektně se hodí k nanu nebo rýži, Kuřecí s máslovou omáčkou je jistým hitem, který potěší každého.
Ingredience###
Na marinádu:
– 500 gramů kousků kuřecího masa bez kosti
– 1 hrnek bílého jogurtu
– 1 lžíce zázvor-česnekové pasty
– 1 lžička červené papriky
– 1 lžička kurkumy
– 1 lžička garam masaly
– 1 lžíce citronové šťávy
– Sůl dle chuti
Na omáčku:
– 3 lžíce másla
– 1 velká cibule, jemně nasekaná
– 2 hrnky rajčatového protlaku
– 1 lžíce zázvor-česnekové pasty
– 1 lžička červené papriky
– 1 lžička garam masaly
– 1/2 hrnku tučné smetany
– 1/4 hrnku pasty z kešu (kešu namočte do vody a rozmixujte na hladké těsto)
– Čerstvá koriandrová nať na ozdobu
– Sůl dle chuti
Postup###
1. Marinujte kuřecí maso:
1. Ve velké misce smíchejte jogurt, zázvor-česnekovou pastu, červenou papriku, kurkumu, garam masalu, citronovou šťávu a sůl.
2. Přidejte kousky kuřecího masa do marinády a dobře je promíchejte, aby byly rovnoměrně obalené.
3. Mísi zakryjte a nechte kuřecí maso marinovat v lednici alespoň 2 hodiny, ideálně přes noc pro nejlepší chuť.
2. Uvařte kuřecí maso:
1. Předehřejte troubu na 200°C (392°F) nebo rozpalte grilovací pánev na střední plamen.
2. Kuřecí maso z marinády naskládejte na plech na pečení nebo grilovací pánev.
3. Vařte maso asi 10-15 minut, s občasným obracením, dokud není maso uvařené a mírně zhnědnuté. Odložte stranou.
3. Připravte omáčku:
1. V hrnci rozehřejte máslo na středním plameni.
2. Přidejte jemně nasekanou cibuli a restujte, dokud zezlá nezměkne.
3. Vmíchejte zázvor-česnekovou pastu a restujte další minutu, až voní.
4. Přidejte rajčatový protlak, červenou papriku a sůl. Vařte asi 10 minut, dokud se olej nezačne oddělovat od omáčky.
5. Vmíchejte pastu z kešu a garam masalu. Vařte dalších 5 minut, nechejte chutě propojit.
4. Spojte a dokončete:
1. Přidejte uvařené kousky kuřecího masa do omáčky a dobře je promíchejte, aby byly obaleny omáčkou.
2. Snížete plamen na minimum a vmíchejte tučnou smetanu.
3. Kuřecí s máslovou omáčkou za občasného míchání vařte dalších 10 minut, aby se chutě propojily a omáčka zhoustla.
5. Podávejte:
1. Ozdobte čerstvou koriandrovou natí.
2. Podávejte teplé s nanem, roti nebo vařenou rýží.
Užijte si tento poklidný kuřecí s máslovou omáčkou, který slibuje být krémovou, chutnou severoindickou lahůdkou ideální k jakékoliv příležitosti!