Příprava pečené řecké musaky – srdnaté vrstvené lilekové a masové zapékané jídlo

2024-06-12
Oven-Baked Greek Moussaka – A Hearty Layered Eggplant and Meat Casserole

Potravinová moussaka řeckého typu zapečená v troubě – srdnatá vrstvená musaka z baklažánu a mletého masa

Moussaka je klasické řecké jídlo známé svými chutnými vrstvami baklažánu, brambor a bohaté masové omáčky. Pokrytá krémovou omáčkou béchamel a upečená do dokonalosti, toto pohodlné jídlo je ideální pro rodinnou večeři nebo setkání s přáteli. Kombinace skořice a muškátového oříšku v masové omáčce mu dodává jedinečnou teplou chuť, která ho odlišuje od jiných zapékaných jídel.

Suroviny:
– 2 velké baklažány, nakrájené na plátky o tloušťce 1/4 palce
– 2 velké brambory, oloupané a nakrájené na plátky o tloušťce 1/4 palce
– 2 lžíce olivového oleje
– Sůl a pepř podle chuti
– 1 velká cibule, jemně nakrájená
– 3 stroužky česneku, nasekané
– 500 g mletého hovězího masa nebo jehněčího masa
– 1/2 lžičky skořice
– 1/2 lžičky muškátového oříšku
– 1 plechovka (400 g) drcených rajčat
– 2 lžíce rajčatového protlaku
– 1/2 šálku červeného vína (volitelně)
– 1/2 šálku čerstvé petržele, nasekané
– 1/4 šálku nastrouhaného parmazánu

Pro omáčku béchamel:
– 1/4 šálku másla
– 1/4 šálku hladké mouky
– 2 šálky mléka
– 1/4 lžičky muškátového oříšku
– Sůl a pepř podle chuti
– 2 žloutky
– 1/2 šálku nastrouhaného parmazánu

Postup:

1. Předehřejte troubu na 190°C.

2. Nakrájejte baklažán a brambory na plátky a vyložte je na plechy. Oba povrchy potřete olivovým olejem a osolte a opepřete. Pečte v troubě asi 20 minut, nebo dokud nezměknou a nezezlátnou. Vyndejte z trouby a odložte.

3. V hrnci rozehřejte 2 lžíce olivového oleje na středním ohni. Přidejte nasekanou cibuli a česnek a restujte je, dokud nezměknou a nezačnou vonět, asi 5 minut.

4. Přidejte mleté maso do hrnce, rozdrolte ho pomocí lžíce a smažte ho dozlatova. Vmíchejte skořici a muškátový oříšek, pak přidejte drcená rajčata, rajčatový protlak a červené víno (pokud používáte). Povařte 15-20 minut, dokud omáčka nezhoustne. Vmíchejte nasekanou petržel a dochuťte solí a pepřem. Odložte z ohně.

5. Pro přípravu omáčky béchamel rozpusťte máslo v hrnci nad středním ohněm. Vmíchejte mouku a vařte 1-2 minuty, aniž by se zhnědla. Postupně přilijte mléko, neustále míchejte, aby se zabránilo hrudkám. Pokračujte vařením, dokud omáčka nezhoustne. Odložte z ohně, pak vmíchejte muškátový oříšek, sůl a pepř. Nechte omáčku trochu vychladnout, než do ní vmícháte žloutky a parmazán.

6. V hrníčku na pečení začněte skládat moučník vrstvením poloviny upečených brambor na dno. Přidejte vrstvu upečeného baklažánu, následovanou polovinou masové omáčky. Opakujte s další vrstvou brambor, baklažánu a zbytkem masové omáčky.

7. Omáčku béchamel nalijte rovnoměrně přes povrch, rozetřete ji, aby pokryla celý pokrm. Posypejte případně dalším parmazánem.

8. Pečte v předehřáté troubě asi 45 minut, nebo dokud povrch nezezlátne a moussaka nezačne bublat po okrajích. Nechte vychladnout asi 20 minut, než moussaku nakrájíte a podáte.

Dobrou chuť při konzumaci lahodné a srdnaté moussaky řeckého typu zapečené v troubě!

Don't Miss

Sichuan Kung Pao Chicken: A Spicy and Nutty Chinese Stir-Fry Delicacy

Sichuánské Kuang-pao kuře: Pikantní a oříškové čínské smažené jídlo

Kung Pao kuře se Sichuan: Kořeněný a oříškový čínský smažený
Bacon Carbonara with Roasted Cherry Tomatoes and Crisp Pecorino

Bacon Carbonara s pečenými třešňovými rajčaty a křupavým sýrem Pecorino.

Špagety Carbonara s uzenými třešňovými rajčaty a křupavým sýrem Pecorino