Výtečný řecký tofu salát s pitou
Tento řecký tofu salát s pitou je rozkošnou fúzí tradičních řeckých chutí s moderním nápadem díky přídavnému bílkovinami bohatému tofu. Jedná se o osvěžující, zdravý a bílkovinami nabitý pokrm, který je ideální na oběd nebo večeři. Tofu je naloženo v bohatých středomořských kořeních a doplněno čerstvou zeleninou a křupavou pitou, což z něj činí vyvážené a chutné jídlo.
Ingredience:
Na marinádu pro tofu:
– 1 kostka pevného tofu, odkapané a vyškvařené
– 2 lžíce olivového oleje
– 3 lžíce citronové šťávy
– 3 stroužky česneku, nasekané
– 1 lžička sušeného oregána
– 1 lžička sušeného tymiánu
– ½ lžičky soli
– ½ lžičky mletého černého pepře
Na salát:
– 2 pita chleby, opečené a nakrájené na kousky
– 1 velký okurka, na kostičky
– 1 hrnek cherry rajčat, rozkrojených na půlky
– 1 červená cibule, na tenké plátky
– 1 zelený paprika, na kostičky
– 1/2 hrnku kalátských oliv, vykostěných a rozkrojených napůl
– 1/2 hrnku fetového sýru, drobeného
– 1/4 hrnku čerstvé petrželky, nasekané
Na zálivku:
– 3 lžíce olivového oleje
– 2 lžíce červeného vinného octa
– 1 lžíce citronové šťávy
– 1 lžička Dijonské hořčice
– 1 lžička medu
– 1/2 lžičky sušeného oregána
– Sůl a mletý černý pepř podle chuti
Příprava:
1. Marinování a upečení tofu:
1.1. V mísy smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, nasekaný česnek, sušený oregáno, sušený tymián, sůl a mletý pepř na marinádu.
1.2. Tofu nakrájejte na kostky a smíchejte s marinádou, dokud není dobře obaleno. Nechte alespoň 30 minut odležet, aby tofu nasáklo chutě.
1.3. Rozpalte nepřilnavou pánvičku na střední oheň a přidejte kostky marinovaného tofu. Vařte asi 10-12 minut, občas obracíce, dokud není tofu zlatavé a křupavé. Odstraňte z tepla a stranou.
2. Příprava salátu:
2.1. Ve velké míse smíchejte nakrájenou okurku, cherry rajčata, červenou cibuli, zelený papriku, kalátské olivy, fetový sýr a nasekanou petrželku.
2.2. Přidejte opečené kousky pita chleba do salátu a jemně promíchejte.
3. Příprava zálivky:
3.1. V malé misce smíchejte dohromady olivový olej, červený vinný ocet, citronovou šťávu, Dijonskou hořčici, med, sušené oregáno, sůl a pepř, dokud se zálivka dobře nespojí.
4. Sestavení salátu:
4.1. Zálivku nalijte na salát a jemně promíchejte, aby se všechny ingredience rovnoměrně obalily.
4.2. Přidejte upečené tofu do salátu a ještě jednou promíchejte.
5. Podávání:
5.1. Řecký tofu salát s pitou servírujte okamžitě, dokud je čerstvý a pita je stále křupavá.
Vychutnejte si tento řecký tofu salát s pitou jako zdravé a uspokojující jídlo, které překypuje středomořskými chutěmi!