Podstatný salát z číny s čočkou a dýní delicata

2024-07-20
The Quintessential Quinoa Salad with Lentils and Delicata Squash

Klasický salát s kvinojí, čočkou a cuketou

Tento zdravý a výživný salát přináší dokonalou kombinaci kvinoje, čočky a pečené cukety, nabízející škálu chutí a textur. Díky bohatství bílkovin a vlákniny je tato pochoutka nejen lahodná, ale také výživná, což z ní činí skvělou volbu pro lehký oběd nebo zdravou večeři.

Ingredience:
– 1 hrnek kvinoje, opláchnuté
– 1 hrnek zelené nebo hnědé čočky, opláchnuté
– 1 střední cuketa, rozkrojená napůl, vyčištěná semínka a nakrájená na plátky
– 2 lžíce olivového oleje
– Sůl a pepř dle chuti
– 1 lžička mletého kmínu
– 1 lžička uzené papriky
– 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
– 1 malá červená cibule, jemně nasekaná
– 1/4 hrnku nasekaného čerstvého koriandru
– 1/4 hrnku nasekané čerstvé petržele
– Šťáva z 1 citronu
– 2 lžíce jablečného octa
– 2 lžíce tahini
– 1 stroužek česneku, nasekaný
– 1/4 hrnku opražených dýňových semínek (volitelné)

Postup:

1. Příprava kvinoje a čočky:
– V hrnci přiveďte k varu 2 hrnky vody. Přidejte kvinoji, snižte plamen na minimum, přiklopte a vařte asi 15 minut, dokud voda nevstřebá. Pak vidličkou promíchejte a odložte stranou.
– V dalším hrnci dejte čočku s 3 hrnkami vody. Přiveďte k varu, pak ztlumte plamen a vařte, odhaleně, asi 20-25 minut, nebo dokud není měkká. Pak sceděte přebytečnou vodu a odložte stranou.

2. Pečení cukety:
– Troubu předehřejte na 200°C.
– Na velkém pekáči smíchejte plátky cukety s 1 lžící olivového oleje, solí, pepřem, kmínem a uzenou paprikou. Rozložte cuketu do rovnoměrné vrstvy a pečte asi 20-25 minut, při obracení v polovině doby, dokud není měkká a zlatavá.

3. Sestavení salátu:
– V míse smíchejte uvařenou kvinoji, čočku, pečenou cuketu, červenou papriku, červenou cibuli, koriandr a petržel.
– V malé míse smíchejte dohromady citrónovou šťávu, jablečný ocet, tahini, nasekaný česnek a zbývající lžíci olivového oleje. Ochutnejte solí a pepřem.
– Zalijte salát omáčkou a promíchejte.
– Pokud chcete, posypte na vrch opraženými dýňovými semínky pro křupavost a ozdobu.

4. Podávání:
– Přendejte salát na servírovací talíř nebo mísu a pochutnejte si! Tento salát můžete podávat teplý, pokojové teploty nebo studený, čímž se stane všestranným a lahodným doplňkem k jakémukoli jídlu.

Amazon Bestseller eBook Preview: How Not to Die - Michael Greger

Mariusz Lewandowski

Mariusz Lewandowski je zkušený autor a odborník v oboru, který se specializuje na nové technologie a fintech. Má magisterský titul v oboru informatiky z prestižní Hochschule für Technik und Wirtschaft, kde si vybudoval hluboké porozumění průsečíku technologií a financí. S více než desetiletou zkušeností v technologickém sektoru Mariusz pracoval s předními firmami, včetně Synvex Technologies, kde hrál klíčovou roli při vývoji inovativních finančních řešení, která využívají nejmodernější technologie. Jeho pronikavé články, které byly publikovány v různých odborných časopisech, odrážejí záv commitment k demystifikaci složitých konceptů a zkoumání transformativního dopadu fintechu na globální ekonomiku. Mariusz neustále usiluje o vzdělávání a inspirování ostatních ohledně budoucnosti technologií ve financích.

Don't Miss

Hearty Mushroom and Spinach Lasagna: A Perfect Comfort Food Layered with Rich Flavors

Syrová houbová a špenátová lasagne: dokonalé jídlo na potěšení plné bohatých chutí.

Srdcová houbová a špenátová lasagne: Dokonalé jídlo pro uklidnění s
Traditional Provençal Vegetable Tian: A Vibrant and Flavorful Gratin

Tradiční provenčálská zeleninová tian: Živá a chutná zapečená směs

Tradiční provenčálský zeleninový tian: Sytá a chutná zeleninová zapékaná pochoutka