Klasický salát s kvinojí, čočkou a cuketou
Tento zdravý a výživný salát přináší dokonalou kombinaci kvinoje, čočky a pečené cukety, nabízející škálu chutí a textur. Díky bohatství bílkovin a vlákniny je tato pochoutka nejen lahodná, ale také výživná, což z ní činí skvělou volbu pro lehký oběd nebo zdravou večeři.
Ingredience:
– 1 hrnek kvinoje, opláchnuté
– 1 hrnek zelené nebo hnědé čočky, opláchnuté
– 1 střední cuketa, rozkrojená napůl, vyčištěná semínka a nakrájená na plátky
– 2 lžíce olivového oleje
– Sůl a pepř dle chuti
– 1 lžička mletého kmínu
– 1 lžička uzené papriky
– 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
– 1 malá červená cibule, jemně nasekaná
– 1/4 hrnku nasekaného čerstvého koriandru
– 1/4 hrnku nasekané čerstvé petržele
– Šťáva z 1 citronu
– 2 lžíce jablečného octa
– 2 lžíce tahini
– 1 stroužek česneku, nasekaný
– 1/4 hrnku opražených dýňových semínek (volitelné)
Postup:
1. Příprava kvinoje a čočky:
– V hrnci přiveďte k varu 2 hrnky vody. Přidejte kvinoji, snižte plamen na minimum, přiklopte a vařte asi 15 minut, dokud voda nevstřebá. Pak vidličkou promíchejte a odložte stranou.
– V dalším hrnci dejte čočku s 3 hrnkami vody. Přiveďte k varu, pak ztlumte plamen a vařte, odhaleně, asi 20-25 minut, nebo dokud není měkká. Pak sceděte přebytečnou vodu a odložte stranou.
2. Pečení cukety:
– Troubu předehřejte na 200°C.
– Na velkém pekáči smíchejte plátky cukety s 1 lžící olivového oleje, solí, pepřem, kmínem a uzenou paprikou. Rozložte cuketu do rovnoměrné vrstvy a pečte asi 20-25 minut, při obracení v polovině doby, dokud není měkká a zlatavá.
3. Sestavení salátu:
– V míse smíchejte uvařenou kvinoji, čočku, pečenou cuketu, červenou papriku, červenou cibuli, koriandr a petržel.
– V malé míse smíchejte dohromady citrónovou šťávu, jablečný ocet, tahini, nasekaný česnek a zbývající lžíci olivového oleje. Ochutnejte solí a pepřem.
– Zalijte salát omáčkou a promíchejte.
– Pokud chcete, posypte na vrch opraženými dýňovými semínky pro křupavost a ozdobu.
4. Podávání:
– Přendejte salát na servírovací talíř nebo mísu a pochutnejte si! Tento salát můžete podávat teplý, pokojové teploty nebo studený, čímž se stane všestranným a lahodným doplňkem k jakémukoli jídlu.