Plněné papriky quinoa s pikantní rajčatovou omáčkou

2024-07-05
Quinoa Stuffed Bell Peppers with Tangy Tomato Sauce

Plněné papriky s kvinoou a pikantní rajčatovou omáčkou

Tento živě barevný pokrm kombinuje ořechovou chuť kvinoe se dochucenou zeleninou, vše zabalené do sladkých paprik a ozdobené pikantní rajčatovou omáčkou. Jedná se o sytý a výživný pokrm, který je ideální pro rodinnou večeři nebo setkání s přáteli. Tento pokrm je jak pestrobarevný, tak plný živin, což z něj činí atraktivní volbu pro zdravé stravování.

Suroviny:
– 4 velké papriky (libovolné barvy)
– 1 šálek kvinoe, propláchnutá
– 2 šálky vody nebo zeleninového vývaru
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 středně velká cibule, nakrájená
– 2 stroužky česneku, prolisované
– 1 cuketa, nakrájená na kostky
– 1 mrkev, nastrouhaná
– 1 plechovka (15 oz) černých fazolí, odkapaných a propláchnutých
– 1 plechovka (15 oz) nakrájených rajčat
– 1 lžička mletého kmínu
– 1 lžička papriky
– 1/2 lžičky chilli prášku
– Sůl a pepř podle chuti
– 1 šálek nastrouhaného sýra mozzarella nebo čedaru (nepovinné)
– Čerstvá petržel nebo koriandr na ozdobu

Na pikantní rajčatovou omáčku:
– 1 plechovka (15 oz) rajčatové omáčky
– 1 lžíce rajčatové pasty
– 1 lžíce balzamikového octa
– 1 lžička cukru
– 1/2 lžičky sušeného oregána
– 1/2 lžičky sušeného bazalku

Postup:

1. Příprava kvinoe:
1. V hrnci přiveďte kvinoe a vodu (nebo zeleninový vývar) k varu.
2. Snížte teplotu na minimum, přiklopte a vařte asi 15 minut, dokud voda nenasaje a kvinoa nebude měkká.
3. Vidličkou promíchejte a dejte stranou.

2. Příprava paprik:
1. Zatímco se vaří kvinoa, zahřejte troubu na 190°C.
2. Odejměte vršky paprik a vyndejte semena a blány.
3. Papriky umístěte do většího pekáče se středem nahoru.

3. Příprava náplně:
1. Na velké pánvi zahřejte olivový olej na střední teplotu.
2. Přidejte nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek, opékejte, dokud cibule není průsvitná a vonná.
3. Přidejte nakrájenou cuketu a nastrouhanou mrkev, vařte asi 5 minut, dokud nebudou měkké.
4. Vhoďte vařenou kvinoe, černé fazole, nakrájená rajčata, mletý kmín, papriku, chilli prášek, sůl a pepř. Vařte, dokud není vše dobře promísené a zahřáté.

4. Plnění paprik:
1. Náplň z kvinoe nalejte do každé papriky a pevně ji zatlačte.
2. Pokud používáte sýr, posypte ho na vrchol plněných paprik.

5. Příprava pikantní rajčatové omáčky:
1. V malém hrnci smíchejte rajčatovou omáčku, rajčatovou pastu, balzamikový ocet, cukr, sušený oregáno a sušený bazalk.
2. Vařte na mírném ohni asi 10 minut za občasného míchání.

6. Pečení paprik:
1. Přelijte polovinou pikantní rajčatové omáčky přes plněné papriky.
2. Pečte v předehřáté troubě zapékací mísu s alobalem po dobu 30 minut.
3. Odstraňte alobal a pečte dalších 10-15 minut, dokud nejsou papriky měkké a sýr (pokud použit) neroztavený a bublající.

7. Podávání:
1. Zbytek pikantní rajčatové omáčky přelijte přes upečené papriky.
2. Ozdobte čerstvě nakrájenou petrželí nebo koriandrem.
3. Podávejte teplé a dobrou chuť!

Don't Miss

Heavenly Herb-Crusted Porchetta: A Scrumptious Pork Roast Delight

Nebeský porchetta s bylinkovou krustou: lahodná pečená vepřová pochoutka

Božsky bylinkami posypaná porchetta: lahodná vepřová pečeně Porchetta je lahodná
Fujian Fried Rice: A Culinary Journey from the Coastlines of China to Your Dining Table

Fujian Fried Rice: Kulinářská cesta z pobřeží Číny na váš jídelní stůl

Fujian Fried Rice: Kulturní cesta z pobřeží Číny na váš