Plněné papriky s kvinoou a bylinkovo-citronovým dresinkem
„`html
Plněné papriky s kvinoou a bylinkovo-citronovým dresinkem jsou lahodným a zdravým jídlem, které kombinuje bílkovinami bohatou kvinou s jasnou sladkostí paprik. Jídlo je povýšeno osvěžujícím bylinkovo-citronovým dresinkem, čímž je ideální volbou jak na oběd, tak na večeři. Není pouze vizuálně poutavé, ale také plné živin, což je činí oblíbeným mezi zdravotními nadšenci.
Suroviny:
- 4 velké papriky (červené, žluté nebo zelené)
- 1 hrnek kvinoi
- 2 hrnky zeleninového vývaru nebo vody
- 1 malá červená cibule, jemně nakrájená
- 1 hrnek cherry rajčat, překrojená
- 1 hrnek černých fazolí, odkapaných a opláchnutých
- 1 hrnek kukuřičných klasů (čerstvých nebo zmražených)
- 1/4 hrnku nasekané čerstvé petržele
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 citron (nastrouhaná kůra a šťáva)
- 1 lžička sušeného oregana
- Sůl a černý pepř podle chuti
Postup:
- Předehřejte troubu na 190°C. U paprik odstřihněte vršky, vyjměte semena a blány. Stavte je vzpřímeně do pekáčku.
- Kvinou důkladně opláchněte pod studenou vodou. Větší hrnec na omáčení, dejte dohromady kvinou a zeleninový vývar (nebo vodu) a přiveďte k varu. Snížte teplotu, přiklopte a vařte přibližně 15 minut, nebo dokud se tekutina nevsákne a kvinoa nepoměkčí. Vidličkou rozmíchejte a odložte stranou.
- V mísě smíchejte uvařenou kvinou, červenou cibuli, cherry rajčata, černé fazole, kukuřici a nasekanou petržel. Ochutnejte solí a pepřem podle chuti.
- Plňte každou papriku směsí s kvinoou, jemně na ní tlakem přitlačte, aby byla plně naplněna. Zakápněte plněné papriky 1 lžící olivového oleje.
- Pekáč přikryjte alobalem a pečte v předehřáté troubě po dobu 30 minut. Odeberte alobal a pečte dalších 10 minut, nebo dokud papriky nezměknou a ztdhnou jemně zezloutnou.
- Dokud se papriky pečou, připravte bylinkovo-citronový dresink. Ve skleničce rozšlehejte zbývající 1 lžíci olivového oleje, citronovou kůru, citronovou šťávu a sušený oregano. Ochutnejte solí a pepřem podle chuti.
- Jakmile jsou papriky hotové, každou zakápněte bylinkovo-citronovým dresinkem a podávejte ihned. Dobrou chuť k plněným paprikám s kvinoou a bylinkovo-citronovým dresinkem!
„`