Plněné dýně s quinoou, brusinkami a pekanovými ořechy

2024-08-16
Stuffed Acorn Squash with Quinoa, Cranberries, and Pecans

Plněné dýně s kvínem, brusinkami a pekanovými oříšky

Plněné dýně s kvínem, brusinkami a pekanovými oříšky je lahodný pokrm, který kombinuje rustikální chutě pečené dýně s hutnou nádivkou z kvínu, sušených brusinek a pekanových oříšků. Tento pokrm nejen skvěle vypadá, ale je také plný živin, což ho činí ideálním pro zdravou večeři během pracovního týdne nebo jako sváteční přílohu.

Suroviny:
– 2 střední dýně, rozkrojené na poloviny a odstraněna semena
– 1 šálek kvínu
– 2 šálky zeleninového vývaru nebo vody
– 1/2 šálku sušených brusinek
– 1/2 šálku nasekaných pekanových oříšků
– 1 malá cibule, jemně nasekaná
– 2 stroužky česneku, prolisované
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 lžička mleté skořice
– 1 lžička mletého kmínu
– Sůl a pepř dle chuti
– Nadrobno nasekaná čerstvá petrželka na ozdobu

Postup:

1. Předehřejte troubu:
Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.

2. Opečte dýně:
Vnitřní stranu polovin dýní potřete 1 lžící olivového oleje. Osolte a opepřete. Poloviny dýní položte vystřiženou stranou dolů na plech vyložený pečicím papírem. Opečte v troubě po dobu 35-40 minut, nebo dokud bude dužina měkká a snadno propíchnutelná vidličkou.

3. Uvařte kvín:
Během pečení dýní opláchněte kvín studenou vodou. V hrnci smíchejte kvín a zeleninový vývar (nebo vodu). Přiveďte k varu, snižte teplotu, přiklopte a vařte na mírném ohni po dobu 15-20 minut, nebo dokud nebude kvín uvařen a tekutina absorbována. Vysypeme vidličkou a odložíme stranou.

4. Připravte náplň:
Na velké pánvi rozehřejte zbylou 1 lžíci olivového oleje na středním ohni. Přidejte nasekanou cibuli a vařte dozlatava asi 5 minut. Přidejte prolisovaný česnek a vařte další 1-2 minuty, dokud se česnek nestane voňavým. Přidejte uvařený kvín, sušené brusinky, nasekané pekanové oříšky, mletou skořici, mletý kmín, sůl a pepř. Vařte dalších 5 minut za občasného míchání, dokud se vše dobře nespojí a zahřeje.

5. Naplňte dýně:
Otočte opečené poloviny dýní tvarovanou stranou nahoru. Do každé poloviny dýně naplňte kvínovou nádivkou, pevně ji do dýní vtlačte.

6. Poslední pečení:
Vraťte plněné dýně zpět do trouby a pečte dalších 10-15 minut, nebo dokud nebude vše horké a povrch bude lehce zlatavý.

7. Podávejte:
Vyndejte z trouby, ozdobte čerstvě nasekanou petrželkou. Podávejte teplé.

Užijte si své lahodné a výživné Plněné dýně s kvínem, brusinkami a pekanovými oříšky!

Don't Miss

Fujian Fried Rice: A Culinary Journey from the Coastlines of China to Your Dining Table

Fujian Fried Rice: Kulinářská cesta z pobřeží Číny na váš jídelní stůl

Fujian Fried Rice: Kulturní cesta z pobřeží Číny na váš
Ukrainian Kovbasa: A Traditional Smoked Sausage Delight

Ukrajinská klobása: Tradiční uzená delikatesa

Ukrajinská kovbasa: Tradiční uzená klobása lahodná chutí Ukrajinská kovbasa, známá