Utečte do vzrušujícího světa provincie S‘-čchuan s tímto dynamickým a osvěžujícím pokrmem, S‘-čchuan kuřetem. Místně známé jako „La Zi Ji,“ toto jídlo vyzařuje výrazné, odvážné chutě, které charakterizují místní kuchyni. Hvězdami této speciality jsou ohnivé S‘-čchuan pepřové bobule, které lákají vaše chuťové buňky svou unikátní znecitlivující vlastností, čímž vytvářejí kulinářský zážitek jako žádný jiný. Ideální na chladný večer nebo kdykoli zatoužíte po gastronomickém dobrodružství, S‘-čchuan kuře je pokrm, který přináší teplo, vzrušení a autentičnost na váš stůl.
Ingredience:
– 500 g kuřecího prsa bez kostí, nakrájeného na kousky
– Marináda:
– 2 polévkové lžíce sójové omáčky
– 1 polévková lžíce Shaoxing vína (nebo suchého sherry)
– 1 čajová lžička kukuřičného škrobu
– 1 čajová lžička sezamového oleje
– Na smažení:
– 1 šálek kukuřičného škrobu
– Rostlinný olej na hluboké smažení
– 10 sušených červených chilí, semena odstraněna a rozpůlená
– 2 polévkové lžíce S‘-čchuan pepřových bobulí
– Ingredience na restování:
– 4 stroužky česneku, nasekané
– 1 palec zázvoru, jemně nakrájený
– 2 jarní cibulky, nakrájené na kousky o délce 2,5 cm
– 1 polévková lžíce sójové omáčky
– 1 polévková lžíce černého octa
– 1 polévková lžíce cukru
– 1 polévková lžíce sezamového oleje
Pokyny:
1. Marinujte kuře: V misce smíchejte sójovou omáčku, Shaoxing víno, kukuřičný škrob a sezamový olej. Přidejte kuřecí kousky a ujistěte se, že jsou všechny kousky dobře pokryté směsí. Nechte marinovat alespoň 30 minut, aby se chutě prolnuly.
2. Obalujte a smažte kuře: Zahřejte dostatečné množství rostlinného oleje ve woku nebo hluboké pánvi. Jakmile se olej zahřeje, obalte marinované kuřecí kousky v kukuřičném škrobu, přičemž zbytek odstranťe. Smažte kuře po dávkách, dokud není zlatohnědé a křupavé, přibližně 3-4 minuty na dávku. Odstraňte a nechte okapat na papírových utěrkách.
3. Připravte aromatické ingredience: V tomtéž woku odstraňte zbytek oleje, nechávajíc asi 1 polévkovou lžíci. Na středním plameni přidejte sušené chilí a S‘-čchuan pepřové bobule. Restujte, dokud nevoní, asi 1-2 minuty, a dávejte pozor, abyste je nespálili.
4. Přidejte bohatou chuť: Přidejte česnek, zázvor a jarní cibulky do woku. Smažte další 2 minuty, dokud nezacítíte vůni, a poté přimíchejte osmažené kuřecí kousky.
5. Smíchejte omáčku: V malé misce smíchejte sójovou omáčku, černý ocet, cukr a sezamový olej. Nalijte tuto omáčku přes kuře a promíchejte, aby se každé kousky rovnoměrně pokrylo pikantní, kyselou a slanou směsí.
6. Vše spojte: Vše promíchejte ještě jednu minutu, aby omáčka mírně zhoustla a kuře bylo dokonale pokryté. Pokud je to nutné, upravte dochucení.
Tipy na vaření:
– Pro extra vrstvu chuti opražte S‘-čchuan pepřové bobule před tím, než je přidáte do woku.
– Upravte úroveň pálivosti tím, že změníte počet sušených chilí podle vaší preference.
Návrhy na servírování:
Podávejte S‘-čchuan kuře na posteli pálené jasmínové rýže nebo vedle voňavé smažené rýže, aby nasáklo všechny ty chutné šťávy. Skvěle doplní také osvěžující salát z okurky nebo vařený brokolice, aby vyvážily ohnivý charakter pokrmu. Sklenice vychlazeného jasmínového čaje také pomůže vyvážit pikantnost a učinit toto jídlo skutečně harmonickým kulinářským zážitkem.
S‘-čchuan kuře slibuje přenést vaše smysly do srdce Číny, nabídnout vzrušující a nezapomenutelnou gastronomickou zkušenost přímo z pohodlí vašeho domova. Užijte si toto dobrodružství!
S‘-čchuan kuře: Vynikající pokrm s kontroverzní historií
S‘-čchuan kuře, nebo „La Zi Ji,“ jak je známé v naší rodné oblasti, je základním kamenem kuchyně S‘-čchuanu, proslulé svými jasně znecitlivujícími a pikantními chutěmi. Ale kromě lahodného vkusu existují zajímavé méně známé fakta a kontroverze kolem tohoto ohnivého pokrmu.
Věděli jste, že slavný znecitlivující účinek S‘-čchuan pepřových bobulí, nebo „huajiao,“ není způsoben teplem? Místo toho je způsoben sloučeninou hydroxy-alpha sanshool. Ta interaguje s nervovými receptory podobným způsobem, jakým způsobuje šumivost brnění na jazyku. Tato jedinečná senzorická zkušenost fascinovala kulinární vědce a gastronomy po celém světě.
Ačkoli je populární po celém světě, S‘-čchuan kuře vyvolalo debaty o autentičnosti. Styl vaření S‘-čchuanu důkladně používá sójovou omáčku, ale někteří puristé tvrdí, že mnohé mezinárodní verze jsou příliš závislé na této složce, což ředí autentickou ostrost chutí S‘-čchuanu. Lokalizované úpravy často usilují o to, aby jídlo bylo chutnější pro různé vkusy, ale také zpochybňují zachování tradičních receptů.
Jedna častá otázka zní: Můžete udělat S‘-čchuan kuře bez hlubokého smažení? Rozhodně! Někteří zdravě smýšlející kuchaři se rozhodnou pro přípravu kuřete v horkovzdušné fryeru nebo pečením, aby snížili příjem oleje, aniž by obětovali charakteristickou křupavost pokrmu.
Pro ty, kteří si užívají kulinářské cesty, zkoumání kuchyně S‘-čchuanu otevírá říši různých, aromatických pokrmů. Ponořte se do zdrojů, jako je China Highlights, abyste se dozvěděli více o fascinující kultuře a kulinářských stylech této živé čínské provincie.
Přijměte odvážnou esenci S‘-čchuan kuřete, zatímco respektujete jeho kulturní původ, a obohaťte svůj stůl o trošku historického napětí!