Kořeněná polévka ze sladkých brambor a bílých fazolí
Tato sytá a chutná kořeněná polévka ze sladkých brambor a bílých fazolí je skvělá pro chladné večery, kdy potřebujete něco teplého a sytého. S lahodnou kombinací sladkých brambor, bílých fazolí a různých koření tato polévka nabízí bohatou texturu a kořeněnou chuť, která procitne vaše chuťové pohárky.
Suroviny: ###
– 2 střední sladké brambory, oloupané a nakrájené
– 1 plechovka (15 unci) bílých fazolí, sceděných a opláchnutých
– 1 střední cibule, nasekaná
– 2 stroužky česneku, nasekané
– 4 šálky zeleninového vývaru
– 1 plechovka (14,5 unce) nasekaných rajčat
– 1 lžička uzené papriky
– 1 lžička mletého kmínu
– 1/2 lžičky chili prášku (nebo více podle chuti)
– Sůl a pepř podle chuti
– 2 lžíce olivového oleje
– Čerstvá koriandr na ozdobu
– Límec na podávání
Postup: ###
1. Příprava zeleniny:
– Začněte tím, že oloupáte sladké brambory a nakrájíte je na malé, stejné kostky.
– Nakrájejte cibuli a nadrobno nasekejte stroužky česneku.
2. Orestujte aromatické ingredience:
– Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej na středním ohni.
– Přidejte nakrájenou cibuli a restujte asi 5 minut, dokud se nestane průhlednou.
– Vmíchejte nasekaný česnek a vařte další 1-2 minuty, dbajte, aby se nepřipálil.
3. Přidejte koření:
– Přidejte uzenou papriku, mletý kmín a chili prášek.
– Dobře promíchejte a nechte koření vařit asi minutu, aby uvolnilo své chutě.
4. Vaření polévky:
– Přidejte nakrájené sladké brambory do hrnce, promíchejte je s kořením a aromatickými ingrediencemi.
– Přilijte zeleninový vývar a plechovku nasekaných rajčat (včetně šťávy).
– Nechte polévku povřít, pak snižte teplotu a nechte ji vařit asi 20-25 minut, dokud nebudou sladké brambory měkké při propíchnutí vidličkou.
5. Přidejte bílé fazole:
– Jakmile budou sladké brambory měkké, přidejte odkapané a opláchnuté bílé fazole.
– Dobře promíchejte a nechte polévku vařit dalších 5-10 minut, aby se fazole ohřály a chutě se spojily.
6. Dochucení podle chuti:
– Ochutnejte polévku a přidejte sůl a pepř podle potřeby, upravte dochucení dle vaší chuti.
7. Podávání:
– Nalejte kořeněnou polévku ze sladkých brambor a bílých fazolí do mísy.
– Každou porci ozdobte čerstvým koriandrem a lžící šťávy z límce.
Užijte si svou zahřívající a kořeněnou polévku s kouskem křupavého chleba nebo čerstvým salátem. Toto jídlo nejen uspokojí vaši hladovou žádost, ale také přinese pohodlí a teple do vašeho jídelního stolu.