Perfektní krevetová jambalaya: Oslnivá pochoutka z mořských plodů a klobásy
Krevetová Jambalaya je klasické jídlo z jižních Spojených států, zejména z Louisiany, které kombinuje šťavnaté krevety s pikantní klobásou, zeleninou a rýží, vše uvařené do perfekce v bohaté, chutné omáčce na bázi rajčat. Toto syté jídlo je oslavováno pro svou živou chuť a povznášející kvality, což ho činí oblíbeným na rodinných shromážděních a slavnostních příležitostech.
Ingredience:
Pro Jambalayu:
– 1 libra středních krevet, oloupaných a vyčištěných
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 lbs Andouille klobásy, nakrájené
– 1 velká cibule, jemně nasekaná
– 1 paprika (červená nebo zelená), nasekaná
– 2 stonky řapíkatého celeru, nasekané
– 3 stroužky česneku, nasekané
– 1 plechovka (14,5 uncí) rajčat nakrájených na kostky
– 1 šálek dlouzozrnné rýže
– 2 šálky kuřecího vývaru
– 1 šálek vody
– 2 lžičky kajenského koření
– 1 lžička sušeného tymiánu
– 1 lžička uzené papriky
– 2 bobkové listy
– Sůl a pepř podle chuti
– 1/4 šálku najemno nasekané petržele
– 2 jarní cibulky, nakrájené
Postup:
1. Rozehřejte olivový olej ve velkém, těžkém hrnci nebo nizozemském hrnci na středním ohni. Přidejte plátky Andouille klobásy a smažte je, dokud nezhnědnou ze všech stran, asi 5-7 minut. Klobásu vyndejte a odložte.
2. Ve stejném hrnci přidejte nakrájenou cibuli, papriku a celer. Osmažte zeleninu, dokud se nezměkčí, asi 5 minut. Přidejte nasekaný česnek a osmažte další minutu, dokud voní.
3. Vsypte kajenské koření, sušený tymián, uzenou papriku a bobkové listy. Vařte asi 30 sekund, abyste koření opečeli.
4. Přidejte rajčata (s šťávou), rýži, kuřecí vývar a vodu. Zamíchejte, přičemž se ujistěte, že sebíráte každou zhnědnutou věci z dna hrnce.
5. Vše nechejte jemně probublat, poté snížete teplotu na minimum, zakryjete a nechte vařit 15 minut, občas promíchejte.
6. Vraťte klobásu do hrnce, spolu s případnými šťávami. Pokračujte v vaření, zakryjte, dalších 10 minut.
7. Přidejte krevety, zamíchejte je rovnoměrně. Vařte dalších 5 minut, nebo dokud krevety nejsou průsvitné a uvařené, a rýže je měkká. Bobkové listy vyhoďte.
8. Ochutnejte a dochuťte solí a pepřem. Odstraňte z ohně a nechte jambalayu 5 minut zakrytou, než podáte.
9. Podávejte s najemno nasekanou petrželí a nakrájenými jarními cibulkami.
Krevetová Jambalaya se nejlépe podává horká a čerstvá, možná s přílohou kukuřičného chleba nebo jednoduché zeleninové saláty. Toto jídlo skvěle kombinuje bohatství moře s robustností kvalitní klobásy, vše zabaleno do směsi aromatických koření, která vylepší každé sousto do opravdu rozkošného zážitku.