Dokonale grilované kuře s bylinkami a česneková bramborová kaše
Tento chutný pokrm kombinuje lahodnou chuť něžného, grilovaného kuřete s bylinkami s krémovou pohodou česnekové bramborové kaše. Je to perfektní rovnováha proteinu a přílohy, bohatá na chuť a uspokojivá. Ideální pro rodinnou večeři nebo speciální setkání, tento pokrm jistě potěší a nadchne všechny u stolu.
Suroviny:
Pro grilované kuře s bylinkami:
- 4 kousky kuřecích prsou bez kostí a kůže
- 3 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžíce čerstvé rozmarýny, nasekané
- 1 lžíce čerstvého tymiánu, nasekaného
- Sůl a pepř podle chuti
- 1 lžička papriky
Pro česnekovou bramborovou kaši:
- 4 velké brambory, oloupané a nakrájené na kousky
- 4 stroužky česneku, nasekané
- 1/2 šálku smetany ke šlehání
- 4 lžíce nesoleného másla
- Sůl a pepř podle chuti
- 2 lžíce čerstvě nasekané pažitky (na ozdobu)
Postup:
Příprava grilovaného kuřete s bylinkami:
- V misce smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, nasekaný česnek, rozmarýnu, tymián, sůl, pepř a papriku. Smíchejte dobře, abyste vytvořili marinádu.
- Kuřecí prsa dejte do velkého potravinového sáčku nebo mělké nádoby. Nalejte marinádu na kuře, tak aby byly kousky dobře obalené. Sáček zavřete nebo nádobu přikryjte a nechte marinovat v lednici minimálně 30 minut, ideálně až 2 hodiny.
- Rozpalte gril na střední-vysokou teplotu. Kartáčkem potřete mřížku grilu trochou oleje, aby se nedrželo.
- Kuřecí prsa vyndejte z marinády a položte je na rozpálený gril. Zbavte se zbylé marinády.
- Grilujte kuře asi 6-7 minut na každé straně, dokud vnitřní teplota nedosáhne 75°C a šťávy budou čisté.
- Po uvaření kuře ho vyndejte z grilu a nechte chvíli odpočinout před podáním.
Příprava česnekové bramborové kaše:
- Očištěné a nakrájené brambory dejte do velkého hrnce. Hrnec naplňte vodou, aby pokrývala brambory, a přidejte špetku soli.
- Přiveďte vodu k varu na vysoké teplotě, pak snižte teplotu a vařte, až budou brambory měkké, asi 15-20 minut.
- Zatímco se brambory vaří, ohřejte smetanu, máslo a nasekaný česnek v malém hrnci na mírném ohni, dokud se máslo nerozpustí a směs nebude teplá. Nesmažte to.
- Uvařené brambory sceděte a vraťte je zpět do hrnce. Začněte brambory mačkat bramborovým mačkacím strojkem nebo přes sítko.
- Postupně přilijte teplou směs smetany a másla s česnekem do brambor a dál mačkejte, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
- Ochutnejte bramborovou kaši solí a pepřem.
- Před podáním ozdobte čerstvě nasekanou pažitkou.
Podávání:
Podávejte grilované kuře s bylinkami vedle krémové česnekové bramborové kaše. Doplňte jednoduchým zeleninovým salátem nebo dušenou zeleninou pro kompletní jídlo. Dobrou chuť!