Penne alla Carbonara s náznakem muškátového oříšku a lupínků parmazánu
Penne alla Carbonara je klasické italské těstovinové jídlo známé svou krémovitou, sytou omáčkou z vajec, sýra, pancetty a pepře. Tento recept přidává jedinečný nádech muškátového oříšku a hojnou porci lupínků parmazánu, což zdůrazní tradiční chutě a potěší vaše chuťové buňky.
Suroviny:
– 400 gramů penne těstovin
– 150 gramů pancetty, nakrájené na kostky
– 2 velká vejce
– 1 hrnek nastrouhaného sýra Pecorino Romano
– 1/2 hrnku čerstvě nastrouhaného parmazánu (plus extra na ozdobu)
– 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
– Sůl a pepř podle chuti
– 2 stroužky česneku, nasekané
– 2 lžíce olivového oleje
– Čerstvá petržel, nasekaná (volitelně, na ozdobu)
Postup:
1. Přiveďte velký hrnec osolené vody k varu. Přidejte penne těstoviny a vařte podle pokynů na obalu, dokud nebudou al dente. Schovejte 1 šálek vody z vaření těstovin a pak je sceďte.
2. Během vaření těstovin si rozpalte olivový olej na velké pánvi na středním ohni. Přidejte nakrájenou pancettu a vařte, dokud neztuhně, asi 5-7 minut. Přidejte nasekaný česnek a vařte další 1-2 minuty, dokud nezačne vonět. Odstavte z ohně.
3. Ve velké míse smíchejte vejce, sýr Pecorino Romano, parmazán, mletý muškátový oříšek, sůl a hojnou porci čerstvě mletého černého pepře.
4. Přidejte vařené těstoviny na pánev s pancettou a česnekem. Pomalu nalijte směs vajec a sýra na těstoviny a neustále míchejte, abyste vytvořili krémovou omáčku. Pokud se těstovinná směs zdá příliš hustá, postupně přilévejte rezervovanou vodu z vaření těstovin, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
5. Podávejte ihned s ozdobnými lupínky parmazánu a čerstvou petrželí, pokud chcete.
Užijte si lahodné Penne alla Carbonara s náznakem muškátového oříšku a bohatými lupínky parmazánu!