Kuře pečené se za’atarem, sumacem a citronem: Výrazné středovýchodní pokušení
Kuře pečené se za’atarem, sumacem a citronem je lákavé jídlo, které zdůrazňuje výrazné chutě středovýchodní kuchyně. Tento recept kombinuje za’atar, tradiční směs bylinek a koření, spolu s pikantní chutí sumacu a čerstvým citronem, vše obaleno v šťavnatém, dokonale upečeném kuřeti. Ideální pro rodinnou večeři nebo speciální setkání, toto jídlo je jak aromatické, tak vizuálně přitažlivé.
Ingredience:
– 1 celé kuře (asi 4-5 liber)
– 3 lžíce směsi za’atar
– 2 lžíce mletého sumacu
– 1 citron, na tenké plátky
– 4 stroužky česneku, nasekané
– 1/4 šálku olivového oleje
– Sůl a pepř dle chuti
– Čerstvé bylinky (rozmarýn nebo tymián) na ozdobu
Postup:
1. Předehřejte troubu na 190°C.
2. Připravte kuře opláchnutím pod studenou vodou a osušení papírovými utěrkami.
3. Smíchejte za’atar, sumac, nasekaný česnek, olivový olej, sůl a pepř v malé míse, abyste vytvořili voňavou pastu.
4. Vtřete kořenitou směs hojně po celém kuřeti, dbajte na to, aby byla kůže pokryta a dostali jste se i pod kůži, pokud je to možné.
5. Rozložte plátky citronu kolem a dovnitř dutiny kuřete, což během pečení dodá citronovou vůni.
6. Položte kuře na grilovací mřížku ve formě na pečení.
7. Pečte v předehřáté troubě asi 1 hodinu a 30 minut, nebo dokud vnitřní teplota nejtlustší části masa kuřete nedosáhne 74°C a kůže bude zlatavá a křupavá.
8. Nechejte kuře odpočinout 10-15 minut před krájením. Tím se šťávy rozprostřou a výsledkem bude šťavnatější kuře.
9. Ozdobte čerstvými bylinkami a dodatečnými plátky citronu podle potřeby.
Návrh podávání:
Podávejte kuře pečené se za’atarem s nálevem z fluffy kuskusu, pečenými zeleninami nebo čerstvým salátem z okurky a rajčat pro kompletní, lahodný pokrm. Výrazné chutě a vůně koření určitě udělají z tohoto pokrmu nezapomenutelnou pochoutku pro váš stůl.