Za’atar opečené kuře s bylinkovou zapečenou zeleninou
Za’atar opečené kuře je chutné a aromatické jídlo, které kombinuje kyselý, bylinkový koření za’atar s něžným, šťavnatým opečeným kuřetem. V kombinaci s bylinkovou zapečenou zeleninou poskytuje toto jídlo vyvážený pokrm plný bohatých chutí a zdravých surovin. Dokonalé pro útulnou večeři, toto jídlo je nejen chutné, ale také relativně snadné na přípravu.
Ingredience:
Na kuře:
– 1 celé kuře (cca 4-5 liber)
– 3 lžíce koření za’atar
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 lžička soli
– ½ lžičky černého pepře
– 2 citrony, tence nakrájené
– 4 stroužky česneku, nasekaného
Na zeleninu:
– 4 mrkve, oloupané a nakrájené na kousky délky 5 cm
– 2 cukety, nakrájené na tlusté plátky
– 1 červená cibule, nakrájená na víčka
– 1 žlutá paprika, nakrájená na tlusté plátky
– ¼ šálku olivového oleje
– 1 lžíce čerstvých lístků tymiánu
– 1 lžíce čerstvé rozmarýn, nasekaný
– Sůl a pepř podle chuti
Postup:
1. Předehřejte troubu:
Předehřejte troubu na 190°C.
2. Příprava kuřete:
Kuře osušte papírovými ubrousky. Ve smíšené misce smíchejte koření za’atar, olivový olej, sůl a pepř. Tuto směs vtřete do kuřete, ujistěte se, že ji vtřete i pod kůži. Dutinu kuřete naplňte tence nakrájenými citrony a nasekaným česnekem.
3. Opečení kuřete:
Umístěte kuře do pekáče a pečte v předehřáté troubě asi 1 až 1 ½ hodiny, dokud vnitřní teplota nedosáhne 75°C a kůže nebude zlatohnědá.
4. Příprava zeleniny:
Zatímco se kuře peče, připravte zeleninu. Ve velké míse smíchejte mrkev, cukety, červenou cibuli a žlutou papriku s olivovým olejem, tymiánem, rozmarýnem, solí a pepřem.
5. Pečení zeleniny:
Rozložte zeleninu na plech ve vrstvě. Asi 30 minut před hotovostí kuřete dejte zeleninu do trouby a pečte 25-30 minut, dokud nebudou měkké a lehce karamelizované.
6. Podávání:
Po upečení nechte kuře odpočinout 10 minut před krájením. Podávejte nakrájené kuře spolu s opečenou zeleninou. Podle chuti ozdobte čerstvými bylinkami.
Nechutné a aromatické za’atar opečené kuře s bylinkovou zapečenou zeleninou!