Punjabi Kadai Jhinga – Pikantní indická krevetová kari
Punjabské Kadai Jhinga je ohnivé a aromatické indické kari, které se připravuje s čerstvými krevetami, paprikou a směsí tradičních indických koření. Toto jídlo pochází z regionu Paňdžáb v Indii a je charakterizováno svými robustními a sytými chutěmi. Nejlépe podávané s naanem nebo vařenou rýží, toto jídlo je skutečnou lahůdkou pro milovníky mořských plodů a ty, kteří si rádi pochutnávají na ostré chuti ve svém jídle.
Suroviny:
- 500 g čerstvých krevet, očištěných a očištěných
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 velká cibule, nakrájená na jemno
- 2 rajčata, nasekaná na jemno
- 1 zelená paprika, nakrájená
- 1 červená paprika, nakrájená
- 1 lžička zázvorovo-česnekové pasty
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička červené papriky
- 1 lžička garam masala
- 2 zelené papričky, naklepány
- 2 lžíce čerstvého koriandru, nasekaného
- Sůl podle chuti
- Citronové plátky k ozdobení
Postup:
- Marinování krevet: V misce marinujte očištěné krevety se špetkou kurkumy, červené papriky a solí. Odložte na stranu na 15 minut.
- Smažení cibule: Na pánvi (kadai) rozehřejte olej na středním ohni. Přidejte kmín a nechte prasknout. Přidejte jemně nakrájenou cibuli a restujte, dokud není zlatavá.
- Přidání zázvorovo-česnekové pasty: Přidejte pastu zázvoru a česneku a vařte 2 minuty, dokud nezmizí syrová vůně.
- Přidání rajčat a koření: Přidejte nakrájená rajčata a vařte, dokud nezměknou. Přidejte mletý koriandr, kurkumu a červenou papriku. Dobře promíchejte a vařte další 2 minuty.
- Přidání paprik: Přidejte nakrájené zelené a červené papriky. Vařte 3-4 minuty, dokud papriky nejsou mírně měkké, ale stále křupavé.
- Přidání krevet: Nyní přidejte marinované krevety a štíhlé zelené papričky. Dobře promíchejte a vařte 5-7 minut, dokud krevety nejsou provařené.
- Osušení a ozdobení: Posypte garam masala a nasekaným koriandrem přes kari. Dobře promíchejte a vařte další minutu. Ochutnejte sůl podle chuti.
- Podávání: Přenesete punjabské krevety kadai jhinga na servírovací mísy. Ozdobte citronovými plátky a případně přidejte další koriandr. Podávejte horké s naanem nebo vařenou rýží.
Užijte si toto pikantní a chutné punjabské kari jhinga jako syté jídlo, které přináší autentickou chuť punjábské kuchyně na váš stůl!