Ostrá pochoutka s čočkou a kelímkem s nádechem Dijonské hořčice
Tento živý a výživný pokrm kombinuje zdravotní přínosy čočky a kelímkového kelu s pikantní šťávou Dijonské hořčice. Je to ideální volba pro lehký oběd nebo sytý přílohu. Směs textur z čočky, chroupání kelu a krémová bohatost Dijonského oblékání jej činí radostí pro chuťové pohárky.
Ingredience###:
– 1 šálek čočky
– 2 šálky vody nebo zeleninového vývaru
– 1 svazek kelu, odstraněné stonky a nasekané listy
– 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
– 1/4 šálku červené cibule, jemně nasekané
– 1/4 šálku sušených brusinek
– 1/4 šálku nadrobno nasekaných mandlí, opečených
– 2 lžíce olivového oleje
– 2 lžíce Dijonské hořčice
– 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
– 1 stroužek česneku, nasekaný na jemno
– Sůl a černý pepř podle chuti
Postupy###:
1. Příprava čočky:
– Důkladně opláchněte čočku studenou vodou.
– V hrnci smíchejte čočku a vodu nebo zeleninový vývar.
– Přiveďte k varu, pak ztlumte oheň, přiklopte a vařte přibližně 15 minut, dokud čočka nebude měkká a tekutina se absorbuje.
– Rozevojte vidličkou a odložte stranou.
2. Připravte kelímek:
– Zatímco se připravuje čočka, přiveďte do hrnce velký hrnec vody k varu.
– Přidejte na kousky nakrájený kel a vařte 2 minuty, nebo dokud není jasně zelený a mírně měkký.
– Sceďte a opláchněte studenou vodou, abyste zastavili proces vaření. Odložte stranou.
3. Smíchejte hlavní ingredience:
– Ve velké míse smíchejte vařenou čočku, převařený kel, nakrájenou červenou papriku, nasekanou červenou cibuli, sušené brusinky a opečené nadrobno nasekané mandle.
4. Vytvořte základní omáčku:
– V malé míse šlehejte dohromady olivový olej, Dijonskou hořčici, čerstvou citronovou šťávu, nasekaný česnek, sůl a černý pepř, dokud nedostanete hladkou směs.
5. Prohoďte salát:
– Na čočku a kel smíchejte omáčku.
– Jemně prohoďte, aby se všechny ingredience rovnoměrně oblékly.
6. Podávačka:
– Přemístěte pestrého kelímku s čočkou na podávání.
– Podávejte okamžitě nebo přiklopte a v lednici uložte až 24 hodin, abyste umožnili všechny chutě sloučit.
Dobrou chuť###:
Tento pokrm může být podáván sám jako hlavní chod nebo jako příloha. Kombinace nutrientně hustých ingrediencí jej dělá nejen chutným, ale také neuvěřitelně zdravým. Dobrou chuť!