Ostrý tofu japonského stylu se sezamovým zázvorem s jasmínovou rýží

2024-08-12
Zesty Japanese-Style Sesame Ginger Tofu with Jasmine Rice

Ostrý tofu japonského stylu se sezamovým a zázvorovým odérem s jasmínovou rýží

Tato lahodná krmě spojuje japonské chutě s osvěžujícím nádechem, nabízející uspokojující jídlo, které je zdravé a doslova praská chutí. Křupavé tofu je marinováno v směsi sójové omáčky, sezamového oleje a čerstvého zázvoru, následně se kombinuje s aromatickou jasmínovou rýží a pestrou škálou zeleniny. Je to ideální volba pro týdenní večeři, která si jistě získá vaše uznání.

Suroviny:

  • 400 g tvrdého tofu, odkapaného a vymáčknutého
  • 1 šálek jasmínové rýže
  • 2 šálky vody
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžíce čerstvého zázvoru, jemně nasekaného
  • 2 stroužky česneku, nasekaného
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce medu nebo javorového sirupu (pro veganskou možnost)
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 červená paprika, na tenké plátky
  • 1 mrkev, na juliennu
  • 1 malá cuketa, na tenké plátky
  • 2 jarní cibulky, nasekané
  • 1 lžíce opečených sezamových semínek
  • Čerstvá koriandr, nasekaný (volitelné)
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 2 lžíce rostlinného oleje

Postup:

  1. Příprava Tofu: Nakrájejte tofu na kousky velikosti sousta. V míse smíchejte sójovou omáčku, sezamový olej, čerstvý zázvor, česnek, rýžový ocet a med/javorový sirup. Přidejte kostky tofu do marinády a nechte je alespoň 20-30 minut odstát, aby vstřebaly chutě.
  2. Příprava Jasmínové Rýže: Opláchněte jasmínovou rýži vodou, dokud voda nebude průhledná. V hrnci střední velikosti dejte rýži s 2 šálky vody. Přiveďte k varu, snižte teplotu, přiklopte a nechte vařit cca 15 minut, dokud rýže nebude měkká a voda vsáknuta. Odstraňte z tepla a nechte odstát přikryté dalších 5 minut, než ji rozvlníte vidličkou.
  3. Crunchy Tofu: Po marinování odstraňte tofu z marinády a osušte papírovými utěrkami. Obalte tofu v kukuřičném škrobu pro lepší křupavost. Na velké nelepivé pánvi zahřejte vege…
  4. Příprava Zeleniny: Ve stejné pánvi přidejte trochu oleje, pokud je potřeba, a osmahněte papriku, mrkev a cuketu do měkkosti, cca 5 minut. Osolte a opepřete.
  5. Kombinace Tofu a Zeleniny: Vraťte křupavé tofu do pánve s zeleninou. Přidejte zbývající marinádu a promíchejte. Vařte dalších 2-3 minuty, dokud není vše ohřáté a dobře obaleno marinádou.
  6. Podávání: Rozdělte jasmínovou rýži do mís. Přidejte na ni tofu se zeleninovou směsí. Ozdobte nasekanou jarní cibulkou, opečenými sezamovými semínky a čerstvým koriandrem podle potřeby.

Užijte si toto ostré tofu japonského stylu se sezamovým a zázvorovým odérem s jasmínovou rýží, které slibuje radostnou explozi chutí s každým soustem!

Don't Miss

Thajská kuřecí polévka s kokosem (Tom Kha Gai)

Thai Chicken and Coconut Soup (Tom Kha Gai) Tom Kha
Savory Garlic-Infused Italian Sausage and Spinach Pasta Delight

Lahodná italská klobása s česnekem a špenátem a špagety

Ochucená italská klobása s česnekem a špenátem v těstovinové pochoutce