Ostrý tofu japonského stylu se sezamovým a zázvorovým odérem s jasmínovou rýží
Tato lahodná krmě spojuje japonské chutě s osvěžujícím nádechem, nabízející uspokojující jídlo, které je zdravé a doslova praská chutí. Křupavé tofu je marinováno v směsi sójové omáčky, sezamového oleje a čerstvého zázvoru, následně se kombinuje s aromatickou jasmínovou rýží a pestrou škálou zeleniny. Je to ideální volba pro týdenní večeři, která si jistě získá vaše uznání.
Suroviny:
- 400 g tvrdého tofu, odkapaného a vymáčknutého
- 1 šálek jasmínové rýže
- 2 šálky vody
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce sezamového oleje
- 1 lžíce čerstvého zázvoru, jemně nasekaného
- 2 stroužky česneku, nasekaného
- 1 lžíce rýžového octa
- 1 lžíce medu nebo javorového sirupu (pro veganskou možnost)
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 červená paprika, na tenké plátky
- 1 mrkev, na juliennu
- 1 malá cuketa, na tenké plátky
- 2 jarní cibulky, nasekané
- 1 lžíce opečených sezamových semínek
- Čerstvá koriandr, nasekaný (volitelné)
- Sůl a pepř podle chuti
- 2 lžíce rostlinného oleje
Postup:
- Příprava Tofu: Nakrájejte tofu na kousky velikosti sousta. V míse smíchejte sójovou omáčku, sezamový olej, čerstvý zázvor, česnek, rýžový ocet a med/javorový sirup. Přidejte kostky tofu do marinády a nechte je alespoň 20-30 minut odstát, aby vstřebaly chutě.
- Příprava Jasmínové Rýže: Opláchněte jasmínovou rýži vodou, dokud voda nebude průhledná. V hrnci střední velikosti dejte rýži s 2 šálky vody. Přiveďte k varu, snižte teplotu, přiklopte a nechte vařit cca 15 minut, dokud rýže nebude měkká a voda vsáknuta. Odstraňte z tepla a nechte odstát přikryté dalších 5 minut, než ji rozvlníte vidličkou.
- Crunchy Tofu: Po marinování odstraňte tofu z marinády a osušte papírovými utěrkami. Obalte tofu v kukuřičném škrobu pro lepší křupavost. Na velké nelepivé pánvi zahřejte vege…
- Příprava Zeleniny: Ve stejné pánvi přidejte trochu oleje, pokud je potřeba, a osmahněte papriku, mrkev a cuketu do měkkosti, cca 5 minut. Osolte a opepřete.
- Kombinace Tofu a Zeleniny: Vraťte křupavé tofu do pánve s zeleninou. Přidejte zbývající marinádu a promíchejte. Vařte dalších 2-3 minuty, dokud není vše ohřáté a dobře obaleno marinádou.
- Podávání: Rozdělte jasmínovou rýži do mís. Přidejte na ni tofu se zeleninovou směsí. Ozdobte nasekanou jarní cibulkou, opečenými sezamovými semínky a čerstvým koriandrem podle potřeby.
Užijte si toto ostré tofu japonského stylu se sezamovým a zázvorovým odérem s jasmínovou rýží, které slibuje radostnou explozi chutí s každým soustem!