Glorious Mediterranean Falafel Platter with Fresh Veggies and Homemade Tahini Sauce

Slavný středomořský talíř Falafel s čerstvou zeleninou a domácí omáčkou tahini

Tento pokrm nabízí rozkošnou explozi chutí ze Středomoří. Falafel, tradiční středovýchodní jídlo vyrobené z mletých cizrny, je křupavý zvenčí a nadýchaný uvnitř, poskytujíc zdravé a lahodné jídlo. Doprovázený čerstvou zeleninou a krémovou domácí omáčkou tahini, tento talíř je ideální na oběd, večeři nebo zdravou svačinu.

Suroviny:

Na falafel:
– 1 hrnek sušených cizrny (namočených přes noc nebo minimálně 12 hodin)
– 1 malá cibule, jemně nasekaná
– 4 stroužky česneku, nasekané
– ¼ hrnku čerstvé petržele, nasekané
– ¼ hrnku čerstvého koriandru, nasekaného
– 1 lžička mletého kmínu
– 1 lžička mletého koriandru
– ½ lžičky prášku do pečiva
– Sůl a pepř dle chuti
– Rostlinný olej na smažení

Na omáčku tahini:
– ½ hrnku tahini
– 2 stroužky česneku, nasekané
– ¼ hrnku citronové šťávy
– 2-4 lžíce vody (dle potřeby pro požadovanou konzistenci)
– Sůl dle chuti

Na talíř:
– Čerstvé listy hlávkového salátu
– Nakrájená okurka
– Kostky rajčat
– Nakrájená červená cibule
– Nakládaná řepa (nepovinná)
– Teplý pita chléb nebo placka

Postup:

1. Připravte směs pro falafel:
1. Odstavte a opláchněte namočené cizrny.
2. Ve food procesoru smíchejte cizrnu, cibuli, česnek, petržel, koriandr, kmín, koriandr, prášek do pečiva, sůl a pepř.
3. Pulzněte, dokud nebude směs hrubá, ne až pastovitá. Směs by měla držet pohromadě, když je tvarována do koule. Pokud je příliš suchá, přidejte trochu vody, a pokud je příliš mokrá, přidejte trochu mouky.

2. Tvarování a smažení falafelu:
1. Vytvarujte směs do malých koulí, velikosti vlašského ořechu.
2. Ohřejte rostlinný olej v hluboké pánvi na středním ohni.
3. Smažte falafelové kuličky po dávkách, dokud nezhnědnou a nezestihnou, asi 3-4 minuty na dávku.
4. Vyjměte a nechte odkapat na papírové utěrce.

3. Příprava omáčky tahini:
1. V misce smíchejte tahini, nasekaný česnek, citronovou šťávu a sůl.
2. Postupně přilévejte vodu podle potřeby, dokud nedosáhnete hladké, tekuté konzistence.

4. Seskládejte talíř:
1. Na velký servírovací talíř uspořádejte listy hlávkového salátu jako postel.
2. Přidejte nakrájenou okurku, kostky rajčat, nakrájenou červenou cibuli a nakládanou řepu kolem okrajů.
3. Umístěte teplé kuličky falafelu na střed.
4. Polejte omáčkou tahini.

5. Podávejte:
Podávejte falafelový talíř s teplým pita chlebem nebo plackou. Užijte si toto lahodné a zdravé jídlo, které přináší vůně Středomoří na váš stůl!

The source of the article is from the blog macholevante.com