Okonomiyaki: Výborná japonská slaná palačinka
Okonomiyaki je populární japonská slaná palačinka často nazývaná „japonská pizza“ kvůli široké škále pokladen. Název „okonomiyaki“ pochází z slov „okonomi„, což znamená „jak chcete“ nebo „co chcete“, a „yaki„, což znamená „vařené“ nebo „grilované“. Tento variabilní pokrm slouží jako skvělé hlavní jídlo nebo chutná svačina, ideální pro rodinné večeře nebo neformální setkání s přáteli.
Suroviny:
– 1 hrnek hladké mouky
– 2/3 hrnku dashi nebo vody
– 2 velká vejce
– 4 hrnky jemně nakrájeného zelí
– 1/2 hrnku jemně nakrájené jarní cibulky
– 1/2 hrnku nastrouhaného bramboru (volitelné)
– 2-3 plátky tence nakrájeného břišního břicha nebo slaniny
– 1/4 hrnku tempury (tenkasu) nebo rozdrcených rýžových krekérů
– 1/4 hrnku nakládaného zázvoru (beni shoga)
– Rostlinný olej na smažení
Na Posyp:
– Omáčka okonomiyaki (nebo směs kečupu, worchestrovské omáčky a sójové omáčky)
– Japonská majonéza
– Aonori (sušené řasy)
– Katsuobushi (sušené, strouhané katsuobushi)
– Další porce jarní cibulky nebo nakládaného zázvoru
Postup:
1. Příprava Těsta:
1. V míse smíchejte hladkou mouku a dashi nebo vodu, dokud není hladké.
2. Vmačkejte vejce, aby byla směs dobře spojená.
3. Pokud používáte, nastrouhejte brambor nebo brambor a přidejte do těsta pro extra lepkavost a chuť.
2. Zahrnutí Zeleniny:
1. Přidejte nakrájené zelí, jarní cibulku, tempuru a nakládaný zázvor.
2. Důkladně promíchejte, dokud nejsou všechny suroviny rovnoměrně potaženy těstem.
3. Smažení Okonomiyaki:
1. Rozpalte velkou pánev nebo gril na střední vysokou teplotu a přidejte trochu rostlinného oleje.
2. Nalijte lžíci těsta a zeleninové směsi do pánve a vytvořte tlustou palačinku.
3. Položte 2-3 plátky břišního břicha nebo slaniny na vrch palačinky.
4. Smažte asi 4-5 minut, dokud spodní strana není zlatavá, poté opatrně obrátte palačinku.
4. Dokončení a Podávání:
1. Pokračujte v pečení druhé strany dalších 4-5 minut, dokud nejsou obě strany křupavé a maso je zcela uvařené.
2. Přesuňte okonomiyaki na servírovací talíř.
3. Štědře polejte omáčkou okonomiyaki a japonskou majonézou.
4. Ozdobte aonori, katsuobushi, dalšími jarními cibulkami nebo nakládaným zázvorem podle vašeho gusta.
5. Naučte se:
1. Podávejte horké okonomiyaki nakrájené na čtvrtiny pro snadnější konzumaci.
2. Užijte si tento sytý, přizpůsobitelný pokrm ideální k sdílení s přáteli a rodinou!
Učiňte své okonomiyaki ještě speciálnější tím, že experimentujete s různými náplněmi a pokladenmi, jako je přidání krevet, sýra nebo dokonce kimchi. Ať už je konzumován samostatně nebo jako součást japonského jídla, okonomiyaki jistě získá své místo v vaší kulinární kapse.