New Orleans Cajun Jambalaya: Chutná kreolská lahůdka
Kajunská jambalaya je klasické jídlo z srdce New Orleansu, spojující rýži s mixem masa včetně kuřecího masa, klobásy a krevet, vše kořeněné charakteristickými kořenícími látkami kajunské kuchyně. Tento pokrm vařený v jednom hrnci je bohatý, sytý a přeplněn robustními chutěmi, což ho činí perfektním pro rodinné jídlo nebo slavnostní události.
Ingredience
Na jambalayu:
– 450 g kuřecího prsa, nakrájeného na kousky
– 450 g andouille klobásy, nakrájené
– 450 g krevet, oloupaných a očištěných
– 30 ml rostlinného oleje
– 1 velká cibule, nakrájená
– 1 zelená paprika, nakrájená
– 1 červená paprika, nakrájená
– 3 stonky celeru, nakrájené
– 3 stroužky česneku, nadrobno nakrájené
– 1 plechovka (400 g) nakrájených rajčat
– 240 ml kuřecího vývaru
– 400 g dlouhozrnné bílé rýže
– 10 g kajunského koření
– 5 g uzené papriky
– 5 g sušeného tymiánu
– 5 g sušeného oregana
– Sůl a pepř podle chuti
– 2 bobkové listy
– 120 ml vody
– 15 g nadrobno nasekané čerstvé petržele na ozdobu
– 4 stonky jarní cibulky, nasekané na ozdobu
Postup
1. Příprava masa:
V hrnci na vaření nebo těžkém hrnci rozehřejte 1 lžíci rostlinného oleje na středně vysoké teplotě. Přidejte kousky kuřecího masa a vařte, dokud nezežloutnou. Maso vyjměte a odložte. Do stejného hrnce přidejte andouille klobásu a opékejte, dokud nezežloutne. Vyjměte a odložte k masu kuřete.
2. Orestujte zeleninu:
Přidejte zbývající lžíci rostlinného oleje do hrnce. Přidejte nakrájenou cibuli, zelenou papriku, červenou papriku a celer. Orestujte, dokud zelenina nezměkne, asi 5-7 minut. Přidejte nadrobno nakrájený česnek a vařte další minutu.
3. Spojení ingrediencí:
Vraťte kuřecí maso a klobásu zpět do hrnce. Přidejte nakrájená rajčata a kuřecí vývar. Vložte dlouhozrnnou bílou rýži, kajunské koření, uzenou papriku, sušený tymián, sušený oregano, sůl, pepř a bobkové listy. Dobře promíchejte všechny ingredience.
4. Vaření jambalayi:
Směs přiveďte k varu, pak snižte teplotu na minimum. Pokličkujte hrnec a vařte asi 20-25 minut nebo dokud se rýže nezměkne a nepohltí většinu tekutiny. Občas promíchejte, aby se nedržela.
5. Přidání krevet:
Jakmile je rýže téměř uvařená, vmíchejte krevety. Pokličkujte a vařte dalších 5-7 minut, nebo dokud nebudou krevety růžové a propečené.
6. Poslední doteky:
Odstraňte bobkové listy a vyhoďte je. Případně dochuťte solí a pepřem. Nechte jambalayu asi 5 minut uležet, pokrytou, mimo plotnu, aby se chutě spojily.
7. Podávání:
Vařenou jambalayu promíchejte vidličkou před podáváním. Ozdobte nasekanou čerstvou petrželí a jarní cibulkou pro výbuch barev a svěžest. Podávejte teplé a pochutnejte si na autentické kajunské jambalaye z New Orleansu!