New York Steak se omáčkou z whiskey a pepře: Žhnoucí kulinářská klasika

2024-06-14
New York Steak with Whiskey Peppercorn Sauce: A Sizzling Culinary Classic

Steak New York s omáčkou z whiskey a pepře: Vycházející kulinářská klasika

Steak New York s omáčkou z whiskey a pepře je luxusní a pikantní pokrm, který se vyznačuje jako opravdová kulinářská klasika. S robustní chutí dokonale opečeného steaku New York strip, který doplňuje bohatá sametová omáčka z whiskey a pepře, tento hlavní chod určitě imponuje. Omáčka přidává hluboce aromatický rozměr, který zvýrazňuje přirozenou chuť masa, čímž se stává dokonalou volbou pro speciální příležitosti nebo pro rozkošný pokrm.

Ingredience ###
Na steak:
• 2 plátkové steaky New York, asi 2,5 cm tlusté
• Sůl a čerstvě mletý černý pepř, podle chuti
• 1 lžíce olivového oleje
• 1 lžíce másla

Na omáčku z whiskey a pepře:
• 1/2 šálku whiskey (jako je bourbon)
• 1 lžíce celých černých pepřových kuliček, rozdrcených
• 1/2 šálku hovězího vývaru
• 1/2 šálku smetany ke šlehání
• 1 lžíce dijonské hořčice
• 1 malá šalotka, jemně nasekaná
• 1 lžíce másla
• Sůl, podle chuti

Postup ###

1. Příprava steaků:
• Steaky vyjměte z lednice alespoň 30 minut před vařením, aby se dostaly na pokojovou teplotu. Obejte obě strany hojně solí a čerstvě mletým černým pepřem.

2. Příprava steaků:
• Rozehřejte olivový olej a máslo v hluboké pánvi nebo železné pánvi na středně vysokou teplotu. Jakmile se máslo rozpustí a pánev se zahřeje, položte steaky do pánve. Vařte asi 4-5 minut na každé straně pro středně propečené, nebo upravte dobu podle vaší preferované míry propečení.
• Jakmile jsou steaky uvařené podle vašeho gusta, vyjměte je z pánve a dejte stranou na talíř. Nechte volně přikryté fólií, aby zůstaly teplé.

3. Příprava omáčky z whiskey a pepře:
• Ve stejné pánvi přidejte jemně nasekanou šalotku a vařte na střední teplotě, dokud nezměkne, asi 2 minuty.
• Opatrně přidejte whiskey do pánve a nechte ji 2-3 minuty vařit, aby alkohol odpařil a tekutina se mírně zredukovala.
• Přidejte rozdrcené černé pepřové kuličky a hovězí vývar do pánve. Přiveďte směs k varu a vařte dalších 3-4 minuty.
• Přidejte smetanu ke šlehání a dijonskou hořčici do pánve, nechte omáčku vařit a zahustit asi 2-3 minuty. Ochutnejte sůl podle chuti.
• Za stálého míchání vmíchejte zbývající lžíci másla, dokud se zcela nerozpustí a plně se začlení do omáčky.

4. Servírování:
• Uspořádejte uvařené steaky na servírovací talíře a přelijte je omáčkou z whiskey a pepře. Podávejte okamžitě s vaší oblíbenou přílohou, jako jsou brambory na mateřském mléku nebo pečená zelenina.

Užijte si tento rozkošný a chutný Steak New York s omáčkou z whiskey a pepře!

Don't Miss

Za’atar Roasted Chicken with Herbed Tahini Sauce

Pečené kuře s kořením za’atar a bylinkovou omáčkou tahini

Kuře pečené se zahnaťarem a bylinkovou tahini omáčkou Kuře pečené
Delicious Zagreb-Style Hake and Potatoes Delight

Vynikající námořník po záhřebsku s bramborem a klubem

Výtečná zalíbení se zagrebským treskem a bramborovým pohlazením Zagrebský treska