Božsky bylinkami posypaná porchetta: lahodná vepřová pečeně
Porchetta je lahodná a chutná italská vepřová pečeně, která jistě okouzlí každého svou šťavnatou a aromatickou chutí. Toto jídlo je známé svým bylinkami posypaným exteriérem, který poskytuje skvělou kombinaci křupavé a měkké textury.
Suroviny:
- 1 (4 až 5 librový) vepřový bůček s kůží
- 2 libry vepřového párku, středně masitého
- 6 stroužků česneku, nasekaného
- 1/4 šálku čerstvého rozmarýnu, nasekaného
- 1/4 šálku čerstvé šalvěje, nasekané
- 1 lžíce kmínu, opékaného a namletého
- 2 lžíce hrubé soli
- 1 lžíce mletého pepře
- 1 lžička strouhaného červeného pepře
- Kůra z 1 citronu
- Olivový olej, na poctivání
Postup:
- Zasekněte vepřový bůček: Položte vepřový bůček kůží dolů na prkénko. Použijte ostrý nůž a vyřízněte mělký řez podél jedné strany břišní části a otevřete ji, dokud nebude rovnoměrně plochá, zajistíte tak stejnou tloušťku po celé délce.
- Ochuťte vepřový bůček: Rozetřete nasekaný česnek, rozmarýn, šalvěj, mletý kmín, hrubou sůl, mletý pepř, strouhaný červený pepř a kůru z citronu rovnoměrně po vnitřním povrchu vepřového břišního masa.
- Zatáhněte a svážte porchettu: Položte vepřový párk do středu nakládaného vepřového břišního masa. Zmačkejte břicho kolem párku, aby vytvořilo pevný válec. Použijte šňůrku na maso, abyste maso těsně zavázali v rozestupech 1 palce (asi 2,5 cm).
- Provtírejte exteriér: Přejezte olejem z venku porchettu a hojně posypte další hrubou solí, aby pomohla kůži zezlátnout a ztvrdnout.
- Ohřejte troubu: Předehřejte troubu na 275°F (135°C).
- Pomalu pecičte porchettu: Dejte zavinutou a dochucenou porchettu na roštu uvnitř pekáče. Pečte v předehřáté troubě, dokud vnitřní teplota nepřečte 145°F (63°C), přibližně 2,5 až 3 hodiny.
- Zezlatěte kůži: Zvýšte teplotu trouby na 500°F (260°C) a pokračujte v pečení dalších 20-30 minut, nebo dokud nebude kůže křupavá a zlatohnědá.
- Nechejte odpočívat a nakrájejte: Vyjměte porchettu z trouby a nechejte ji odpočívat po dobu 20 minut před nakrájením. Tím pomůžete šťávám redistribuovat se po celém mase, což zajistí, že každý kousek bude šťavnatý a chutný.
Návrh na podávání:
Nařezejte porchettu na plátky o tloušťce 1 palce a podávejte s restovanou zeleninou nebo čerstvým salátem. Bylinkové chutě a křupavý exteriér dělají z tohoto jídla výborný středový kousek pro jakoukoliv zvláštní příležitost nebo rodinnou večeři. Dobrou chuť!