Nebeský bylinkový a zeleninový koláč: Slaná lahůdka, která je skvělá kdykoliv
Tento lahodný koláč kombinuje slané chutě čerstvých bylinek a něžné zeleniny, vše zabaleno do křehké domácí kůrčičky. Je to univerzální pokrm, který se hodí skvěle na snídani, bruch, oběd nebo dokonce i večeři. Plný výživných ingrediencí, tento koláč je nejen chutný, ale i vizuálně atraktivní. Ponořme se do přípravy tohoto nebeského bylinkového a zeleninového koláče.
Ingredience:
Na kůrčičku:
- 1 1/4 šálku hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 šálku studeného másla bez soli, nakrájeného na kousky
- 3-4 lžíce ledové vody
Na náplň:
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 malá cibule, jemně nasekaná
- 1 paprika, na kostičky (libovolné barvy)
- 1 malá cuketa, nakrájená na plátky
- 1 šálek dětské špenátu, nasekaného
- 3 velká vejce
- 1 šálek smetany nebo tučného krému
- 1/2 šálku nastrouhaného sýra (např. Gruyère, Cheddar nebo směs)
- 1/4 šálku čerstvých bylinek (jako je petržel, bazalka nebo tymián), nasekaných
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
1. Příprava kůrčičky:
- V míchací míse smíchejte mouku a sůl.
- Přidejte studené kostky másla a pomocí hnětítka nebo prstů začněte začleňovat máslo do mouky, dokud směs nepřipomíná hrubé drobky.
- Těsto vytvarujte do disku, zabalte do potravinové folie a vložte do lednice minimálně na 30 minut.
<li(Postupně přilijte ledovou vodu po jedné lžíci, dokud těsto začne držet pohromadě. Nedrmte těsto příliš.
2. Předehřátí trouby:
- Předehřejte troubu na 375°F (190°C).
3. Vyválení těsta:
- Na lehce pomoučeném povrchu vyválejte vychlazené těsto do kruhu asi 12 palců v průměru.
- Jemně přeneste těsto do 9palcové formy na koláč, přitlačte ho na dno a strany. Ořízněte přebytečné těsto visící přes okrajů.
4. Příprava náplně:
- V velké pánvi rozehřejte olivový olej na středním ohni.
- Přidejte cibuli a papriku a restujte, dokud nezměknou, asi 5 minut.
- Přidejte cuketu a vařte další 2-3 minuty, dokud není mírně měkká.
- Vmíchejte nasekaný špenát a restujte, dokud zvadne. Odstavte a nechte trochu vychladnout.
5. Sestavení koláče:
- V míchací misce rozšlehejte vejce, smetanu (nebo tučný krém), nastrouhaný sýr, nasekané bylinky, sůl a pepř.
- Vmíchejte uvařenou zeleninu.
- Zalijte směs do připraveného koláčového těsta.
6. Pečení:
- Koláč pečte v předehřáté troubě po dobu 35-40 minut, nebo dokud náplň není zpevněná a povrch zlatavý.
- Nechejte koláč chvilku vychladnout před krájením.
7. Podávání:
- Podávejte teplý nebo v pokojové teplotě. Dodejte jednoduchý vedlejší salát pro kompletní jídlo.
Užijte si svůj nebeský bylinkový a zeleninový koláč, opravdu univerzální a lahodný pokrm, který jistě potěší každý jazyk!