Bohatá rodinná středomořská falafel s jogurtovou omáčkou
Falafel je oblíbený středovýchodní pokrm vyrobený z mletých cizrny nebo bobu, typicky smažený do křupavosti. Tento pokrm zachycuje esenci středomořských chutí a je ideální pro rodinný stůl. Spolu s krémovou jogurtovou omáčkou jsou tyto falafely podávány s čerstvou zeleninou a teplým pita chlebem, což z něj činí zdravý a uspokojivý svátek.
Ingredience ###
Pro falafel:
– 1 hrnek sušené cizrny (namočené přes noc)
– 1 malá cibule, nasekaná
– 2 stroužky česneku, nasekané
– 1/4 hrnku čerstvé petržele, nasekané
– 1/4 hrnku čerstvého koriandru, nasekaného
– 1 lžička mletého kmínu
– 1 lžička mletého koriandru
– 1/2 lžičky kurkumy
– 1/2 lžičky prášku do pečiva
– Sůl a pepř podle chuti
– Rostlinný olej na smažení
Pro jogurtovou omáčku:
– 1 hrnek bílého jogurtu
– 1 stroužek česneku, nasekaný
– 1 lžíce citronové šťávy
– 1 lžíce čerstvého kopr, nasekaného
– Sůl a pepř podle chuti
K podávání:
– Pita chléb
– Nať čekanky
– Nakrájená rajčata
– Nakrájený okurky
– Nakládané ředkvičky
Postup ###
1. Příprava směsi na falafel:
– Sceděte a opláchněte namočenou cizrnu. Převeďte ji do mixéru.
– Přidejte nasekanou cibuli, česnek, petržel, koriandr, kumin, kurkumu, prášek do pečiva, sůl a pepř.
– Mixujte směs, dokud nevznikne hrubá, zrnitá pasta. Nepřemíchejte příliš; chcete v textuře trochu hrubost.
– Přesuňte směs do mísy a nechte v lednici minimálně 1 hodinu, aby chutě splývaly a směs se zatuhla.
2. Tvarování falafelu:
– Jakmile je směs dobře vychlazená, rukama nebo lžičkou na falafel tvarujte malé kuličky nebo placičky o velikosti vlašského ořechu.
3. Smažení falafelu:
– V hluboké pánvi zahřejte asi 5 cm rostlinného oleje na střední až vysokou teplotu.
– Až bude olej horký (kolem 180°C), opatrně vložte kuličky falafelu do oleje. Nepřeplňte pánev.
– Smažte falafely po částech asi 3-4 minuty z každé strany, dokud nebudou zlatavě hnědé a křupavé.
– Pomocí děrované lžíce přesuňte smažené falafely na papírovou utěrku, aby nasákli přebytečný olej.
4. Příprava jogurtové omáčky:
– V malé míse smíchejte jogurt, nasekaný česnek, citronovou šťávu, čerstvý kopr, sůl a pepř.
– Dobře promíchejte, dokud není omáčka hladká a dobře vmíchaná.
5. Podávání:
– Do pita chleba nasypte trochu jogurtové omáčky.
– Naplňte pita falafelem, natí, rajčaty, okurkou a nakládanými ředkvičkami.
– Podávejte dodatečnou jogurtovou omáčku na straně k namáčení a užijte si bohaté rodinné středomořské jídlo!
Tento falafelový pokrm je ideální pro neformální rodinné večeře nebo setkání, protože si každý může přizpůsobit své pita podle svých oblíbených přísad.