Delightful Lemon Jelly Tart: A Refreshing Dessert with a Zesty Twist

Nádherný citronový želé koláč: Osvěžující dezert s pikantním nádechem

Tento nádherný citronový želé koláč je osvěžující dezert, který kombinuje pikantní svěžest citronů s hladkou, chvějivou texturou želé. Položený na křehkém, máslovém sušenkovém těstě, tato lahůdka nabízí dokonalou rovnováhu pikantnosti a sladkosti, což z něj dělá skvělý závěr jakéhokoli jídla. Skvělý pro letní večírky nebo jako lehká tečka po bohaté večeři, tento citronový želé koláč jistě ohromí vaše hosty.

Suroviny:

Na těsto:
– 1 1/2 šálků (180g) sušených sušenek nebo třtinových sušenek, rozemletých
– 1/4 šálku (50g) cukru
– 1/2 šálku (115g) nesoleného másla, rozpuštěného

Na citronovou želé náplň:
– 1 šálek (240ml) citronové šťávy (čerstvě vymačkané je nejlepší)
– 1 šálek (240ml) vody
– 1 1/4 šálku (250g) cukru
– 4 lžíce (40g) kukuřičného škrobu
– 1 lžíce citronové kůry
– 4 velká žloutky
– 1/4 lžičky soli
– 2 lžíce nesoleného másla
– 2 pytlíky (celkem 14g) neutrální želatiny
– 1/4 šálku (60ml) studené vody

Postup:

1. Příprava těsta:
1. Předehřejte troubu na 175°C.
2. Ve střední míse smíchejte rozemleté sušenky (nebo třtinové sušenky) s cukrem a rozpuštěným máslem.
3. Tuto směs vtlačte na dno a ke stranám formy na koláč o průměru 23 cm s odnímatelným dnem.
4. Troubu pečte 10 minut, poté nechte těsto úplně vychladnout na mřížce.

2. Příprava citronové želé náplně:
1. V hrnci smíchejte citronovou šťávu, vodu, cukr, kukuřičný škrob, citronovou kůru, žloutky a sůl. Za stálého míchání vařte na středním ohni, dokud směs nezhoustne a nezačne vařit.
2. Jakmile začne vroucí, vařte ještě další 1-2 minuty, pak odstraňte z tepla. Vmixujte máslo, dokud se úplně nerozpustí a nesplyne s ostatními surovinami.
3. V malé misce rozsypte neutrální želatinu přes studenou vodu a nechte asi 5 minut nabobtnat.
4. Jakmile se želatina nabobtná, ohřejte ji v mikrovlnné troubě asi 15-20 sekund, dokud se úplně nerozpustí.
5. Zamluvte rozpuštěnou želatinu do citronové směsi a dobře promíchejte.

3. Sestavení koláče:
1. Nalijte citronovou želé náplň do vychlazeného těsta na koláč a rovnoměrně rozetřete.
2. Koláč dejte alespoň na 4 hodiny do lednice, dokud náplň neztuhne a nezhutní.

4. Podávání a konzumace:
1. Jakmile je koláč plně ztužený, opatrně jej vyjměte z formy a přeneste na servírovací talíř.
2. Nařežte a podávejte chladivý, zdobený čerstvými plody, šlehačkou nebo posypáním moučkovým cukrem, pokud si přejete.

Nasadněte si osvěžující, pikantní citronový želé koláč jako nádherný dezert, který zpříjemní jakékoli jídlo!

The source of the article is from the blog girabetim.com.br