Nadýchaná polévka z červených čoček a sušených rajčat
Tato lahodná a živinami bohatá polévka je dokonalou kombinací červených čoček a sušených rajčat, což ji činí ideální volbou pro syté jídlo. Bohaté chutě jsou zvýrazněny špetkou česneku, cibule a aromatických bylinek, vytvářející jídlo, které zahřeje jak tělo, tak duši. Tato polévka je perfektní pro každé roční období, je výživná a snadno připravitelná.
Suroviny:
– 1 hrnek červených čoček, opláchnutých a odsátých
– 1/2 hrnku sušených rajčat, nakrájených
– 1 velká cibule, jemně nasekaná
– 3 stroužky česneku, prolisované
– 2 velké mrkve, nakrájené na kostičky
– 4 hrnky zeleninového vývaru
– 1 plechovka (14,5 oz) nakrájených rajčat
– 1 lžička mletého kmínu
– 1 lžička mletého koriandru
– 1/2 lžičky uzené papriky
– 1/4 lžičky červeného pepře (volitelně, pro trochu pikantnosti)
– Sůl a pepř podle chuti
– 2 lžíce olivového oleje
– šťáva z 1 citronu
– nasekaná čerstvá petrželka (na ozdobu)
Postup:
1. V hrnci rozehřejte olivový olej na středním ohni. Přidejte nakrájenou cibuli a vařte, dokud nebude sklenutá, asi 5 minut.
2. Přidejte prolisovaný česnek a nakrájené mrkve a restujte dalších 2-3 minuty, dokud nebudou voňavé.
3. Přidejte mletý kmín, mletý koriandr, uzenou papriku a červený pepř (pokud používáte). Vařte další minutu, aby se koření osmátilo.
4. Přidejte opláchnuté červené čočky, nakrájená sušená rajčata, nakrájená rajčata (s šťávou) a zeleninový vývar. Promíchejte všechny ingredience.
5. Přiveďte směs k varu, pak snižte teplotu na minimum. Zakryjte hrnec a nechte polévku vařit asi 25-30 minut, nebo dokud čočka a mrkev nezměknou.
6. Ochutnejte polévku solí a pepřem podle chuti. Přidejte čerstvě vymačkanou citronovou šťávu, abyste zvýraznili chutě.
7. Pomocí ponorného mixéru rozmixujte polévku na požadovanou konzistenci. Můžete ji udělat zcela hladkou nebo nechat nějaké kousky pro texturu.
8. Podávejte polévku teplou, ozdobenou nasekanou čerstvou petrželkou.
Dobrou chuť s vaší nadýchanou a výživnou polévkou z červených čoček a sušených rajčat!