Polévka s rýží z fluffy tofu s čerstvou zeleninou a lahodnou omáčkou
Pokud hledáte výživné, lehké a uspokojivé jídlo, tato polévka s fluffy tofu s čerstvou zeleninou a lahodnou omáčkou je ideální volbou. Kombinace jemné, fluffy tofu, čerstvé a barevné zeleniny a lahodné slané omáčky dělá tento pokrm nejen chutným, ale i lahodícím pro oči. Je snadno připravitelný a variabilní, protože si můžete složení přizpůsobit podle svých preferencí.
Ingredience:
Na polévku:
– 1 hrnek jasmínové rýže
– 1 blok extra tvrdého tofu, odkapaného a vymačkaného
– 1 hrnek nakrájených mrkví
– 1 hrnek kostek papriky (červené, žluté nebo zelené)
– 1 hrnek růžiček brokolice
– 1 hrnek nakrájené okurky
– 2 lžíce rostlinného oleje
Na omáčku:
– 3 lžíce sójové omáčky
– 1 lžíce rýžového octa
– 1 lžíce sezamového oleje
– 2 lžíce hoisin omáčky
– 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
– 2 stroužky česneku, utřené
– 1 lžička medu nebo javorového sirupu
– 1 lžička kukuřičného škrobu smíchaného s 1 lžící vody (volitelně pro zahustění)
Postup:
1. Uvařte rýži:
– Propláchněte 1 hrnek jasmínové rýže pod tekoucí vodou, dokud voda nebude čistá.
– Uvařte rýži podle návodu na obalu, aby byla měkká a fluffy.
2. Připravte tofu:
– Nádílku vymačkaného tofu nakrájejte na sousto velikosti kostky.
– Rozpalte 1 lžíci rostlinného oleje na nelepivé pánvi na středním ohni.
– Přidejte kostky tofu a smažte je, dokud nebudou zlatavé a křupavé ze všech stran, asi 7-10 minut. Odložte stranou.
3. Orestujte zeleninu:
– Ve stejné pánvi přidejte další lžíci rostlinného oleje.
– Přidejte 1 hrnek nakrájených mrkví, 1 hrnek kostek papriky a 1 hrnek růžiček brokolice.
– Orestujte asi 5 minut nebo dokud není zelenina měkká, ale stále křupavá.
– Přidejte uvařené tofu a vše dobře promíchejte.
4. Připravte omáčku:
– V malé míse smíchejte 3 lžíce sójové omáčky, 1 lžíci rýžového octa, 1 lžíci sezamového oleje, 2 lžíce hoisin omáčky, 1 lžičku nastrouhaného čerstvého zázvoru, 2 utřené stroužky česneku a 1 lžičku medu nebo javorového sirupu.
– Pokud si přejete hustší omáčku, přidejte směs kukuřičného škrobu a zašlehejte, dokud nebude hladká.
5. Smíchejte a podávejte:
– Omáčku nalijte na směs tofu a zeleniny a dobře promíchejte, aby se všechny ingredience rovnoměrně obalily.
– Nechte omáčku vařit 2-3 minuty, aby mírně zhoustla.
– Hotovou rýži rozdělte do miskiček.
– Na každou misku přidejte směs tofu a zeleniny.
– Ozdobte 1 hrnkem nakrájené okurky pro osvěžující křupavost.
Užijte si polévku s fluffy tofu a rýží, lahodný a zdravý pokrm, který jistě potěší!