Mexické papriky plněné kvinoou
Tento sytý a živiny nabitý pokrm obsahuje papriky plněné chutnou kombinací kvinoi, černými fazolemi, kukuřicí a kořením. Jedná se o dokonalé spojení textur a chutí, které je zároveň syté a zdravé. Ideální pro uspokojivou večeři nebo barevný příspěvek na jakýkoliv večírek, tyto mexické papriky plněné kvinoou si jistě oblíbí každý.
Ingredience ###
Na plnění paprik:
– 4 velké papriky (libovolné barvy), odstřižené horní části a vydlabané semena
– 1 hrnek kvinoi, propláchnuté
– 1 plechovka černých fazolí, sceděné a propláchnuté
– 1 hrnek kukuřičných zrn (čerstvé nebo zmrazené)
– 1 malá červená cibule, nasekaná
– 1 jalapeño, zbavená semínek a nasekaná (volitelné)
– 2 stroužky česneku, nasekané
– 1 hrnek nasekaných rajčat (zmražených nebo čerstvých)
– 1 lžíce olivového oleje
– 1 lžička mletého kmínu
– 1 lžička čili prášku
– Sůl a pepř podle chuti
– 1 ½ hrnku strouhaného sýra (cheddar, Monterey Jack nebo směs)
K ozdobě a podávání: ###
– Čerstvá nasekaná koriandr
– Plátky avokáda nebo guacamole
– Čerstvě vymačkané citronové šťávy
– Kysaná smetana nebo řecký jogurt (volitelné)
Postup ###
1. Příprava kvinoi:
– Vložte kvinoi do středně velkého hrnce s 2 šálky vody.
– Přiveďte k varu, snižte plamen, zakryjte a nechte vařit přibližně 15 minut, dokud voda nezmizí a kvinoa nebude nadýchaná.
– Odstraňte z ohně a odložte stranou.
2. Příprava plnění:
– Na velké pánvi zahřejte olivový olej na středním plameni.
– Přidejte nakrájenou červenou cibuli a vařte asi 3 minuty, nebo dokud nezměkne.
– Přidejte nasekaný česnek a jalapeño, vařte další minutu, dokud nezačne vonět.
– Vmíchejte mletý kmín, čili prášek, špetku soli a pepře.
– Přidejte kukuřici, černé fazole a nakrájená rajčata.
– Vařte asi 5 minut, občas míchejte, dokud nebude nahřáté.
3. Smíchejte s kvinoou:
– Přidejte uvařenou kvinoai na pánvi s zeleninou.
– Dobře promíchejte, dokud nebudou všechny ingredience dobře propojeny.
– Případně přidejte další sůl a pepř k dochucení.
4. Naplňte papriky:
– Předehřejte troubu na 190°C.
– Papriky rozložte do pekáčku.
– Do každé papriky vložte směs z kvinoa, pevně ji naplňte.
– Každou papriku posypejte strouhaným sýrem.
5. Pečení paprik:
– Pekáč zakryjte a pečte v předehřáté troubě po dobu 30 minut, nebo dokud papriky nezměknou.
– Odstraňte fólii a pečte dalších 10 minut, dokud sýr neztmavne a nerozpustí se.
6. Podávejte:
– Vyjměte plněné papriky z trouby a nechte je trochu vychladnout.
– Ozdobte nasekaným čerstvým koriandrem.
– Podávejte s plátky avokáda nebo guacamole, plátky citronu a dle potřeby můžete přidat lžíci kysané smetany nebo řeckého jogurtu.
Užijte si syté a chutné mexické papriky plněné kvinoou!