Marmitako: Sýrová baskická tuňáková polévka

2024-08-21
Marmitako: A Hearty Basque Tuna Stew

Marmitako: Srdnatý baskický tuňákový guláš

Marmitako je tradiční baskický guláš z tuňáka, brambor, cibule, zelené papriky a rajčat. Původně rybářské jídlo je vařené v marmitě, což je baskické slovo pro hrnec, podle kterého nese jídlo svůj název. Tento chutný a lahodný guláš je ideální k zahřátí v chladný den. Je plný živin a zachycuje rustikální, hluboké chutě baskické oblasti.

Ingredience:
Na guláš:
– 2 libry čerstvého tuňáka, nakrájeného na kousky
– 4 střední brambory, oloupané a nasekané
– 2 velké cibule, jemně nakrájené
– 1 zelená paprika, nakrájená
– 2 rajčata, nakrájená na kostičky
– 2 stroužky česneku, prolisované
– 1 červená chilli paprička, nakrájená (volitelně, pro trochu pálivosti)
– 1 lžíce sladké papriky
– 1 lžička uzené papriky
– Sůl a černý pepř podle chuti
– 4 šálky rybího vývaru nebo vody
– 1/4 šálku olivového oleje
– Čerstvá petržel, nasekaná (jako ozdoba)

Postup:
1. Orestujte zeleninu:
– Na velkém hrnci rozehřejte olivový olej na středním ohni.
– Přidejte nasekané cibule, zelenou papriku a česnek.
– Vařte, dokud se zelenina nezměkne, asi 8-10 minut.

2. Přidejte rajčata a koření:
– Přimíchejte nakrájená rajčata, červenou chilli papričku (pokud používáte), sladkou papriku a uzenou papriku.
– Vařte dalších 5 minut, nechte rajčata rozpadnout a koření uvolnit své vůně.

3. Přidejte brambory a vývar:
– Přidejte nasekané brambory do hrnce.
– Nalijte rybí vývar nebo vodu.
– Ochutnejte solí a pepřem.
– Přiveďte směs k varu, pak snižte plamen a nechte vařit asi 20 minut, nebo dokud brambory nezměknou.

4. Přidejte tuňáka:
– Jemně přidejte kousky tuňáka do hrnce.
– Vařte dalších 5-10 minut, dokud tuňák není uvařený, ale stále jemný. Dejte si pozor, aby tuňák nebyl převařený.

5. Konečné úpravy:
– Ochutnejte a případně upravte koření.
– Před podáváním posypte nasekanou čerstvou petrželí.

Návrh podávání:
Podávejte Marmitako teplé, doprovázené křupavým chlebem k nasátí lahodného vývaru. Tento sytý guláš skvěle doplňuje světlé bílé víno nebo lehký červený z baskické oblasti. Užijte si robustní chutě a hřejivou atmosféru tohoto tradičního jídla!

Marmitako Basque Fish Stew

Joe Roshkovsky

Joe Roshkovsky je zkušený autor a myšlenkový lídr v oblastech nových technologií a fintech. Má titul bakaláře v oboru ekonomie z prestižní University of Michigan, kde absolvoval s vyznamenáním. S více než desetiletou zkušeností v technologickém sektoru začal Joe svou kariéru v Nexon Innovations, přední firmě v oblasti finančních technologických řešení. Tam zdokonalil své odborné znalosti v oblasti digitálních financí, datové analýzy a vývoje produktů. Joeovo pronikavé psaní odráží jeho odhodlání zkoumat průnik financí a technologií a nabízí čtenářům cenné postřehy do rychle se vyvíjejícího prostředí. Jeho práce byla zveřejněna v řadě průmyslových publikací, což ho ustanovilo jako důvěryhodný hlas v diskurzu fintechu. Když nepisuje, Joe rád mentoruje ambiciózní profesionály v technologickém oboru a přispívá do diskusí o etickém využívání technologií.

Don't Miss

Spice of Life: A Fiery Journey into the Bold Flavors of Vindaloo Picante

Koření života: Ohnivá cesta do odvážných chutí Vindaloo Picante

Vydáte se na kulinářské dobrodružství s Vindaloo Picante, živým, kořeněným
Hearty Herb Roasted Chicken with Root Vegetables

Srdnatě kořeněný kuřecí rošt s kořenovou zeleninou

Srdnaté bylinkově pečené kuře se kořenovou zeleninou Toto srdnaté bylinkově