Mapo Tofu: Klasická kořeněná a pikantní čínská specialita
„`html
Mapo Tofu je tradiční čínské jídlo pocházející ze S’čuanské provincie, známé svými odvážnými chutěmi a pikantní ostrou chutí. Toto jídlo se skládá z měkkých kostek tofu v lahodném, pikantním omáčce vyrobené z fermentované široké čerstvé fazole a s’čuanských pepřových zrnek, často s mletým vepřovým nebo hovězím masem. Mapo Tofu se obvykle podává přes vařenou rýži, čímž se stává pokrmem, který je jak pohodlný, tak osvěžující.
Suroviny:
- 1 kostka (400g) měkkého tofu
- 200g mletého vepřového nebo hovězího masa
- 2 polévkové lžíce s’čuanské široké fazolové pasty (Doubanjiang)
- 1 polévková lžíce fermentovaných černých fazolí (Douchi), jemně nasekaných
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 2 čajové lžičky čerstvého zázvoru, nasekaného
- 1 polévková lžíce s’čuanských pepřových zrn, opečených a namletých
- 2 polévkové lžíce sójové omáčky
- 1 polévková lžíce rýžového vína nebo sherry
- 1 hrnek kuřecího vývaru nebo vody
- 1 čajová lžička kukuřičné mouky smíchané s 2 polévkovými lžícemi vody (škrobátka)
- 2-3 jarní cibulky, nasekané
- 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
- Vařená rýže, k podávání
Postup:
- Nakrájejte tofu na 1palcové kostky a odložte.
- Rozpalte olej v velké pánvi nebo woku na středně vysokou teplotu. Přidejte mleté maso a restujte ho, dokud nebude zezlá, stále ho rozdělujte na malé kousky.
- Do pánve přidejte nasekaný česnek a zázvor a osmažte asi 30 vteřin, dokud nezačnou vonět.
- Na panvu vmíchejte nakrájené fermentované černé fazole a s’čuanskou širokou fazolovou pastu. Vařte dalších 1-2 minuty.
- Přidejte do pánve sójovou omáčku, rýžové víno a kuřecí vývar. Promíchejte.
- Opatrně přidejte kostky tofu do omáčky a jemně míchejte, abyste je neroztřískali. Nechte směs lehce provařit asi 5 minut.
- Pomalu přilijte škrobatku do pánve a jemně míchejte, dokud omáčka nezhoustne.
- Posypte namletá s’čuanská pepřová zrnka po vrchu a vmíchejte nakrájené jarní cibulky.
- Podávejte Mapo Tofu teplé přes vařenou rýži.
„`