Linguini s omáčkou z mušlí
Linguini s omáčkou z mušlí je elegantní, přesto jednoduché italské mořské těstoviny. Tento recept obsahuje něžné těstoviny linguini a čerstvé mušle uvařené do dokonalosti v česnekovém bílém vinném a petrželovém zálivu, což je ideální pokrm na speciální příležitost nebo pro rafinovaný večerní jídlo.
Ingredience
– 450 g těstovin linguini
– 900 g malých mušlí, očištěných a opláchnutých
– 4 lžíce olivového oleje
– 4 stroužky česneku, nasekané
– 240 ml suchého bílého vína
– 1/2 lžičky červeného pepře (volitelné)
– 1/4 hrnku nasekané čerstvé petržele
– Sůl a pepř podle chuti
– Citronové čtvrtky na podávání
Postup
1. Příprava těstovin: Ve velkém hrnci s osolenou vroucí vodou uvařte těstoviny podle pokynů na obalu do al dente. Nasypte 1 hrnek vody z těstovin, odtáhněte těstoviny a odložte.
2. Orestujte česnek: Ve velké pánvi na středním plameni zahřejte olivový olej. Přidejte nasekaný česnek a červené papričky (pokud používáte) a orestujte asi 1-2 minuty, dokud nezačne vonět, dávejte pozor, aby se česnek nepřipálil.
3. Přidejte mušle a víno: Zvyšte plamen na středně vysoký a přidejte mušle a bílé víno do pánve. Zakryjte pánev a vařte 6-8 minut, dokud se mušle neotevřou. Vyhoďte všechny mušle, které se neotevřou.
4. Vytvořte omáčku: Jakmile se mušle otevřou, vyjměte je z pánve děrovanou naběračkou a dejte stranou. Zvětšte plamen na vysoký a nechte vino a šťávy z mušlí redukovat 2-3 minuty. Přidejte trochu vařící vody z těstovin, pokud je potřeba k dosažení požadované konzistence omáčky.
5. Zamíchejte těstoviny: Přidejte odtučněné těstoviny do pánve a promíchejte je omáčkou. Vraťte mušle do pánve a posypte nasekanou petrželí. Znovu promíchejte, aby se všechno dobře spojilo. Ochutnejte solí a pepřem podle chuti.
6. Podávání: Podávejte těstoviny a omáčku z mušlí v mísech s citronovými čtvrtkami k vymáčknutí na těstoviny. Podle chuti ozdobte další petrželí.
Užijte si krásně chutnající Linguini s omáčkou z mušlí!