Jehněčí biryani: Chuťově bohaté indické jídlo s aromatickými kořením a bylinkami
Jehněčí biryani je tradiční indické jídlo, které kombinuje jemné kousky jehněčího masa s voňavou a kořeněnou rýží z basmati. Tento recept na jednom hrnci je ideální na speciální příležitosti nebo jako nasycující víkendové jídlo. Jedná se o bohaté jídlo plné chutí, které kombinuje směs aromatických koření a bylinek, jež potěší vaše chuťové buňky.
Ingredience:
Na marinádu jehněte:
– 500 g jehněčího masa, nakrájeného na sousta
– 1 hrnek bílého jogurtu
– 2 lžíce zázvorově-česnekové pasty
– 1 lžička červené papriky
– 1 lžička kurkumy
– 1 lžička garam masaly
– Sůl podle chuti
Na rýži:
– 2 hrnky rýže basmati
– 4 hrnky vody
– 1 bobkový list
– 4 zelené kardamomové lusky
– 4 hřebíčky
– 1 skořicový prut
– Sůl podle chuti
Na biryani:
– 3 lžíce ghí nebo oleje
– 2 velké cibule, tence nakrájené
– 2 rajčata, nasekaná
– 1 velký brambor, oloupaný a nakrájený na kostičky (volitelně)
– 1 hrnek nasekané čerstvé koriandrové naťe
– 1 hrnek nasekaných čerstvých máty naťe
– Citronová šťáva (z 1 citronu)
– Vlákna šafránu (volitelně), namočená ve 2 lžících teplého mléka
Kořenitá směs:
– 1 lžička kmínu
– 1 lžička mletého koriandru
– 1 lžička kmínových semínek
– 1 lžička celého pepře
– 1 černá kardamomová luska
Postup:
1. Marináda jehněte:
1. Ve velké míse smíchejte kousky jehněčího masa s jogurtem, zázvorově-česnekovou pastou, červenou paprikou, kurkumou, garam masalou a solí.
2. Dobře promíchejte, aby bylo maso rovnoměrně obalené. Zakryjte a dejte do lednice alespoň na 2 hodiny, nebo ideálně přes noc.
2. Příprava rýže:
1. Rýži opláchněte pod tekoucí vodou, dokud voda nebude průzračná. Rýži namočte ve vodě po dobu 30 minut, poté sceděte.
2. Ve velkém hrnci přiveďte 4 hrnky vody k varu. Přidejte sceděnou rýži, bobkový list, zelené kardamomové lusky, hřebíček, skořicový prut a sůl.
3. Vařte rýži, dokud nebude 70% hotová (měla by být stále mírně pevná). Sceděte a dejte stranou.
3. Vaření biryani:
1. Na středním ohni rozehřejte ghí nebo olej ve velké rendlíčku nebo nizozemském hrnci.
2. Přidejte jemně nakrájené cibule a osmahněte je, dokud nezezlhnou a nezkaramelizují se. Polovinu cibulí odstraňte a dejte stranou na ozdobu.
3. Přidejte rajčata a vařte, dokud se nerozmačkají a olej začne oddělovat.
4. Přidejte marinované kousky jehněčího masa a vařte, dokud maso nezhnědne a nedovaří se.
5. Pokud používáte brambory, přidejte je do rendlíku a vařte dalších 5-7 minut.
4. Vrstvení biryani:
1. Snížit teplotu na minimum. Přidejte polovinu nasekaného koriandru a máty a pokapejte trochou citronové šťávy přes maso s jehněčím.
2. Položte polovinu částečně vařené rýže na maso s jehněčím. Navrch přidejte zbývající koriandr a mátu.
3. Přidejte zbylou rýži. Pokapejte skořicovým mlékem (pokud používáte) přes rýži. Navrch dejte rezervované karamelizované cibule.
5. Dušení (poddušení):
1. Rendlík pevně zakryjte víkem nebo alobalovou fólií.
2. Vařte na nízkém ohni po dobu 20-30 minut, aby chutě spojily a rýže dokončila vaření.
3. Po uvaření vypněte a nechte biryani odpočívat, zakrytý, dalších 10 minut, než podáte.
6. Podávání:
1. Vidličkou opatrně rozmačkejte biryani, abyste neočmudili rýži.
2. Podávejte horké s raitou (jogurtovou omáčkou), salátem a papadums nebo naanem.
Užijte si svou lahodnou Jehněčí biryani, hostinu pro oči i chuťové buňky!