Vlahé jehněčí burger s pečenými paprikami a rozmarýnovým aioli s česnekem
„`html
Tento lahodný jehněčí burger je osvěžující variací na klasiku, zdobený chutnými pečenými paprikami a krémovým aioli s rozmarýnem a česnekem. Šťavnatý jehněčí karbanátek, propečený aromatickými kořením a čerstvými bylinkami, nabízí robustní chuťový profil, zatímco pečené papriky dodávají sladký a uzený nádech, který dokonale doplňuje slaný burger. Rozmarýnové česnekové aioli poskytuje bohatý a voňavý závěr, čímž tento burger činí vodící chuťovou lahůdkou pro jakoukoli příležitost.
Ingredience:
- 450 g mletého jehněčího masa
- 1 červená paprika, nakrájená na proužky
- 1 žlutá paprika, nakrájená na proužky
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžička čerstvého rozmarýnu, jemně nasekaného
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička uzené papriky
- 1 lžička mletého koriandru
- Sůl a pepř dle chuti
- 4 briošky na hamburger
- 120 ml majonézy
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 1 lžíce čerstvé petržele, nasekané
- 4 plátky oblíbeného sýra (volitelné)
- Salátový list a plátky rajčat k podávání (volitelné)
Příprava:
- ###Pečení Papriky:### Předehřejte troubu na 200°C. Paprikové proužky dejte na plech, pokapejte olivovým olejem a osolte a opepřete. Proházejte, dokud nejsou papriky měkké a mírně zezelenalé (20-25 minut).
- ###Příprava Aioli:### V menší míse smíchejte majonézu, nasekaný česnek, nasekaný rozmarýn a citrónovou šťávu. Důkladně promíchejte a osolte a opepřete podle chuti. Dejte stranou.
- ###Příprava Karbanátků:### V misce smíchejte mleté jehněčí maso, nasekaný česnek, kmín, uzenou papriku, koriandr a nasekanou petržel. Ochutnejte solí a pepřem. Dobře promíchejte a vytvarujte 4 stejné karbanátky.
- ###Pečení Karbanátků:### Rozpalte pánev na střední vysokou teplotu. Karbanátky pečte přibližně 4-5 minut na každé straně, dokud nejsou upečené podle vaší chuti. Jestliže používáte sýr, položte jeden plátek na každý karbanátek v poslední minutě pečení a zakryjte poklicí, aby se sýr rozpustil.
- ###Sestavení Burgerů:### Lehce opečte briošky. Rozmažte dostatečné množství rozmarýnového česnekového aioli na spodní části briošek. Na každou briošku dejte karbanátek, poté přidejte pečené papriky, salátový list a plátky rajčat (pokud chcete). Zakryjte horní částí briošky.
- ###Podávání a Požitek:### Podávejte jehněčí burgery ihned s oblíbenými příspěvky nebo čerstvým salátem.
Dobrou chuť při požití vlahého jehněčího burgeru s pečenými paprikami a aioli s rozmarýnem a česnekem!
„`