lahodný pečený citrónový bylinkový kuře s kořenovou zeleninou

2024-07-25
Delicious Roasted Lemon Herb Chicken with Root Vegetables

Vlahodné pečené kuře s citronem a bylinkami se zeleninou

Tento šťavnatý a chutný pokrm spojuje něžně pečené kuře marinované v citronu a směsi bylinek, podávané vedle rozmanité smažené kořenové zeleniny. Jedná se o sytý a zdravý pokrm, který jistě potěší vaše chuťové buňky a posílí vaše tělo.

Ingredience:

Na kuře:
– 1 celé kuře (asi 2-3 kg)
– 2 citrony, nakrájené
– 4 stroužky česneku, nasekané
– 3 polévkové lžíce olivového oleje
– 2 lžičky soli
– 1 lžička černého pepře
– 1 lžička sušeného rozmarýnu
– 1 lžička sušeného tymiánu
– 1 lžička sušeného oregana
– 1 lžička papriky

Na kořenovou zeleninu:
– 4 velké mrkve, oloupané a nakrájené na kousky
– 2 pastináky, oloupané a nakrájené na kousky
– 2 sladké brambory, oloupané a nakrájené na kousky
– 1 červená cibule, oloupaná a rozkrojená
– 3 polévkové lžíce olivového oleje
– 1 lžička soli
– 1 lžička černého pepře
– 1 lžička sušeného tymiánu
– 1 lžička sušeného rozmarýnu

Postup:

1. Příprava marinády na kuře:
1. V malé míse smíchejte nasekaný česnek, olivový olej, sůl, černý pepř, rozmarýn, tymián, oregano a papriku.
2. Maso kuřete pořádně potřete směsí, ujistěte se, že je dobře obalené ze všech stran. Na přidanou chuť umístěte citronové plátky jak na, tak uvnitř dutiny kuřete. Nechte marinovat minimálně 1 hodinu nebo ideálně přes noc v lednici.

2. Příprava zeleniny:
1. Předehřejte troubu na 220°C.
2. Ve velké míse smíchejte mrkev, pastináky, sladké brambory a červenou cibuli s olivovým olejem, solí, pepřem, tymiánem a rozmarýnem, dokud není zelenina rovnoměrně obalená.

3. Pečení kuřete a zeleniny:
1. Umístěte marinované kuře do středu velké pekáče.
2. V téže pekáči uspořádejte ochucenou kořenovou zeleninu kolem kuřete.
3. Pečte v předehřáté troubě asi 1 až 1,5 hodiny, nebo dokud kuře nedosáhne vnitřní teploty 74°C a zelenina není měkká a zlatavě hnědá.
4. Zeleninu promíchejte v půlce pečení, aby se ujistili rovnoměrné propečení.

4. Podávání a požitek:
1. Vyjměte kuře z trouby a nechte ho odpočívat asi 10-15 minut před nakrájením.
2. Podávejte nakrájené kuře společně se smaženou kořenovou zeleninou.
3. Podávejte ozdobené čerstvými bylinkami a citronovými plátky, pokud si přejete.

Užijte si tento lahodný Vlahodný pečené kuře s citronem a bylinkami se zeleninou jako krásné centrum pro jakoukoliv večeři!

Don't Miss

Exquisite Beef Wellington: A Timeless British Gourmet Delight

Vynikající hovězí Wellington: Tradiční britský lahůdkářský pokrm

Exkluzivní hovězí Wellington: Tradiční lahůdka britské kuchyně Hovězí Wellington je
Spanish Skewered Tapas (Pinchos)

Španělské špízy tapas (Pinchos)

Španělské špízy Pinchos (Pintxos) Pinchos, také známé jako „pintxos“, jsou