Pikantní krevetový skampi s česnekovou a citronovou máslovou omáčkou
Krevetový skampi je klasický italsko-americký pokrm, který obsahuje šťavnaté krevety restované v bohaté, máslové česnekové a citronové omáčce. Špetka bílého vína dodává hloubku, zatímco čerstvá petrželka přináší náznak svěžesti, čímž se tento elegantní a přesto jednoduchý pokrm hodí na jakoukoli příležitost. Tradičně se podává s těstovinami nebo s křupavým chlebem k nasátí lahodné omáčky, tento recept se jistě stane oblíbeným ve vašem domácnosti.
Suroviny:
– 450 g velké krevety, oloupané a vyčištěné
– 1/2 lžičky košer soli
– 1/4 lžičky černého pepře
– 2 lžíce nesoleného másla
– 2 lžíce extra panenského olivového oleje
– 4 stroužky česneku, nasekané
– 1/4 lžičky strouhaného červeného pepře (volitelné)
– 1/2 šálku suchého bílého vína (např. Pinot Grigio)
– 1 šťáva z citronu (asi 3 lžíce)
– 1/4 šálku čerstvé petrželky, nasekané
– 225 g linguine nebo špagety (volitelně, k podávání)
– Plátky citronu, na ozdobení
Postup:
1. Příprava těstovin (pokud se používají):
Těstoviny uvařte v hrnci osolené vroucí vody podle návodu na obalu. Sceďte a dejte stranou.
2. Okořenění krevet:
V misce okořeněte oloupané a vyčištěné krevety košer solí a černým pepřem. Promíchejte, aby byly rovnoměrně obalené.
3. Restování krevet:
V pánvi na střední ohni přidejte nesolené máslo a extra panenský olivový olej. Jakmile se zahřeje, přidejte krevety v jedné vrstvě. Vařte přibližně 2 minuty na každé straně, dokud krevety nezezrají a nezmění barvu. Krevety vyjměte z pánve a dejte stranou.
4. Příprava česnekové a vinné omáčky:
Do téže pánve přidejte nasekaný česnek a strouhaný červený pepř (pokud se používá). Restujte přibližně 1 minutu, dokud česnek nezačne vonět, ale nedovolte mu zhnědnout. Nalijte bílé víno a nechte 2-3 minuty vařit, aby alkohol odpařil a chutě se spojily.
5. Sestavení pokrmu:
Snižte teplotu na minimum a vmíchejte čerstvou citronovou šťávu. Vraťte vařené krevety zpět do pánve a promíchejte je s omáčkou. Posypte čerstvě nasekanou petrželkou.
6. Podávání:
Pokud podáváte s těstovinami, přidejte uvařené linguine nebo špagety do pánve a promíchejte s omáčkou a krevetami. Pokrm nasypte na talíře a ozdobte plátky citronu pro extra osvěžující chuť.
7. Dobrou chuť:
Podávejte okamžitě, ideálně s křupavým chlebem k nasátí lahodné česnekové a citronové máslové omáčky. Užijte si svůj pikantní krevetový skampi, lahodnou kombinaci svěžích a bohatých chutí, které potěší vaše chuťové buňky.