Vynikající rybí lívance s bílým vinným sosem
Tento pokrm je sofistikovaný a chutný hlavní chod, který kombinuje něžné rybí lívance s bohatým a krémovým bílým vinným sosem. Skvělý pro speciální příležitost nebo luxusní večeři doma, tento recept vaše hosty ohromí svou elegancí a chutí.
Ingredience ###
Na rybí lívanec:
– 4 rybí lívance (např. treska, halibut nebo tilápie)
– Sůl a pepř dle chuti
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 lžíce másla
Na bílý vinný svařák:
– 1/2 šálku bílého vína
– 1/2 šálku kuřecího vývaru
– 1/2 šálku smetany ke šlehání
– 1 stroužek šalotky, jemně nasekaný
– 2 stroužky česneku, nasekané
– 1 lžíce citronové šťávy
– 1 lžička dijonské hořčice
– 2 lžíce nať petržele, nasekané
– Sůl a pepř dle chuti
Postup ###
1. Příprava rybích lívanců:
– Rybí lívance osušte papírovými utěrkami, aby se odstranila nadbytečná vlhkost.
– Ochucete obě strany lívanců solí a pepřem.
2. Upečení rybích lívanců:
– Na velké pánvi na středním ohni rozehřejte olivový olej a máslo.
– Jakmile se máslo rozpustí a pánev se zahřeje, přidejte rybí lívance.
– Vařte lívance asi 3-4 minuty z obou stran, nebo dokud nebudou zlatavě hnědé a dokonale uvařené.
– Odstraňte lívance z pánve a dejte stranou, udržujte je teplé.
3. Příprava bílého vinného svařáku:
– Ve stejné pánvi přidejte nasekanou šalotku a nasekaný česnek.
– Orestujte 2-3 minuty, dokud šalotka nebude sklovitá a voňavá.
– Přilijte bílé víno, kuřecí vývar a citronovou šťávu.
– Přiveďte směs k varu a vařte asi 5 minut, dokud se nezredukuje o polovinu.
– Vmíchejte dijonskou hořčici a smetanu ke šlehání.
– Nechte omáčku lehce provařit dalších 3-4 minuty, dokud trochu nezhoustne.
– Ochutnejte solí a pepřem.
– Přidejte nasekanou petrželku a promíchejte.
4. Kombinace a podávání:
– Vraťte uvařené rybí lívance zpět do pánve s bílým vinným svařákem.
– Lžící omáčku přelijte přes lívance, aby byly rovnoměrně pokryty.
– Nechte rybí lívance prohřát další minutu nebo dvě.
– Podávejte rybí lívance s bílým vinným svařákem přelitým navrch, doplněné oblíbeným přílohou jako jsou vařená zelenina, rýže nebo bramborová kaše.
Užijte si lahodné rybí lívance s bílým vinným svařákem!