lahodné Osso Buco: Syté italské dusené telecí koleno

2024-07-06
Delicious Osso Buco: A Hearty Italian Braised Veal Shank Dish

„`html

Výborné Osso Buco: Srdnatý italský pokrm ze skopového holeně

Osso Buco je klasické italské jídlo, které přináší bohaté a hluboké chutě pomalu dušené skopové holeně vařené s zeleninou, bílým vínem a vývarem. Dřeň v kosti poskytuje neuvěřitelnou šířku chutí, díky čemuž je toto jídlo jak luxusní, tak komfortní. Tradičně podávané s gremolatou (výraznou směsí citronové kůry, česneku a petržele) a často doprovázené risottem alla milanese nebo polentou, Osso Buco je jídlo, které imponuje vašim hostům a potěší jejich chuťové buňky.

Ingredience:
4 kusy skopové holeňe, každý asi 5 cm tlustý
Sůl a pepř podle chuti
1/4 šálku univerzální mouky na obalení
3 polévkové lžíce olivového oleje
3 stroužky česneku, nasekané
1 velká cibule, nakrájená na kostičky
2 mrkve, nakrájené na kostičky
2 stonky řapíkatého celeru, nakrájené na kostičky
1 šálek suchého bílého vína
1 šálek hovězího nebo skopového vývaru
1 plechovka (14.5 unce) nakrájených rajčat
2 lžičky čerstvého tymiánu (nebo 1 lžička sušeného)
1 bobkový list
Kůra z 1 citronu
2 polévkové lžíce čerstvé petržele, jemně nasekané

Gremolata:
1/4 šálku čerstvé petržele, jemně nasekané
Kůra z 1 citronu
2 stroužky česneku, nasekané

Postup:

1. Připravte skopovou holeně: Ochutnejte skopové holeňe solí a pepřem. Lehce je obalte v mouce a setřete přebytečnou.

2. Zažhněte skopové holeňe: V širokém hrnci nebo holandském kotlíku rozehřejte olivový olej na středním ohni. Přidejte skopové holeňe a zprudka je zprudka osmahněte ze všech stran, asi 3-4 minuty na stranu. Vyjměte holeňe a dejte stranou.

3. Uvařte zeleninu: Do stejného hrnce přidejte nasekaný česnek, nakrájenou cibuli, mrkev a celer. Vařte, dokud se zelenina nezměkne a neprosvítí, asi 5-7 minut.

4. Odstraňte zbytky a vařte: Přidejte bílé víno do hrnce, abyste zbytky uvolnili, škrábněte zbytky z dna. Nechte víno pár minut povařit, dokud se trochu nezredukuje. Přidejte vývar, nakrájená rajčata, tymián a bobkový list. Promíchejte.

5. Dušení skopových holení: Vraťte opečené skopové holeňe do hrnce, vsuňte je do tekutiny a zeleniny. Přiveďte směs k varu, pak snižte teplotu na minimum. Zakryjte hrnec a nechte pomalu vařit asi 1,5 až 2 hodiny, nebo dokud maso není měkké a neodlupuje se od kosti.

6. Připravte gremolatu: Zatímco se skopové holeňe dusí, připravte gremolatu smícháním čerstvé petržele, citronové kůry a nasekaného česneku ve skleničce.

7. Dokončení a podávání: Jakmile jsou skopové holeňe měkké, vyjměte bobkový list z hrnce. Posypte gremolatou přes vrch pokrmu pro čerstvou, živoucí finiš. Podávejte Osso Buco teplé, doprovázené risottem alla milanese, polentou nebo vaší oblíbenou přílohou k vsákání vynikající omáčky.

Vychutnejte si tento srdnatý a aromatický italský klasik, který se jistě stane oblíbeným v vaší kuchařské sbírce!

„`

Don't Miss

Bacon, Honey, and Cheddar Stuffed Chicken: A Savory Delight

Bacon, med a sýrem a plněný kuřecí prsa: Slaný lahůdky

Kuřecí plněné slaninou, medem a cheddarem: pikantní pochoutka Toto jídlo
Heavenly Key Lime Meringue Pie: A Tangy Delight with a Fluffy Finish

Nebeště klíčová citrónová meringueová buchta: Kyselá lahůdka s nadýchaným závěrem

Rajský Key Lime Meringue koláč: Kyselá lahůdka s nadýchaným závěrem