„`html
Výborné Osso Buco: Srdnatý italský pokrm ze skopového holeně
Osso Buco je klasické italské jídlo, které přináší bohaté a hluboké chutě pomalu dušené skopové holeně vařené s zeleninou, bílým vínem a vývarem. Dřeň v kosti poskytuje neuvěřitelnou šířku chutí, díky čemuž je toto jídlo jak luxusní, tak komfortní. Tradičně podávané s gremolatou (výraznou směsí citronové kůry, česneku a petržele) a často doprovázené risottem alla milanese nebo polentou, Osso Buco je jídlo, které imponuje vašim hostům a potěší jejich chuťové buňky.
Ingredience:
4 kusy skopové holeňe, každý asi 5 cm tlustý
Sůl a pepř podle chuti
1/4 šálku univerzální mouky na obalení
3 polévkové lžíce olivového oleje
3 stroužky česneku, nasekané
1 velká cibule, nakrájená na kostičky
2 mrkve, nakrájené na kostičky
2 stonky řapíkatého celeru, nakrájené na kostičky
1 šálek suchého bílého vína
1 šálek hovězího nebo skopového vývaru
1 plechovka (14.5 unce) nakrájených rajčat
2 lžičky čerstvého tymiánu (nebo 1 lžička sušeného)
1 bobkový list
Kůra z 1 citronu
2 polévkové lžíce čerstvé petržele, jemně nasekané
Gremolata:
1/4 šálku čerstvé petržele, jemně nasekané
Kůra z 1 citronu
2 stroužky česneku, nasekané
Postup:
1. Připravte skopovou holeně: Ochutnejte skopové holeňe solí a pepřem. Lehce je obalte v mouce a setřete přebytečnou.
2. Zažhněte skopové holeňe: V širokém hrnci nebo holandském kotlíku rozehřejte olivový olej na středním ohni. Přidejte skopové holeňe a zprudka je zprudka osmahněte ze všech stran, asi 3-4 minuty na stranu. Vyjměte holeňe a dejte stranou.
3. Uvařte zeleninu: Do stejného hrnce přidejte nasekaný česnek, nakrájenou cibuli, mrkev a celer. Vařte, dokud se zelenina nezměkne a neprosvítí, asi 5-7 minut.
4. Odstraňte zbytky a vařte: Přidejte bílé víno do hrnce, abyste zbytky uvolnili, škrábněte zbytky z dna. Nechte víno pár minut povařit, dokud se trochu nezredukuje. Přidejte vývar, nakrájená rajčata, tymián a bobkový list. Promíchejte.
5. Dušení skopových holení: Vraťte opečené skopové holeňe do hrnce, vsuňte je do tekutiny a zeleniny. Přiveďte směs k varu, pak snižte teplotu na minimum. Zakryjte hrnec a nechte pomalu vařit asi 1,5 až 2 hodiny, nebo dokud maso není měkké a neodlupuje se od kosti.
6. Připravte gremolatu: Zatímco se skopové holeňe dusí, připravte gremolatu smícháním čerstvé petržele, citronové kůry a nasekaného česneku ve skleničce.
7. Dokončení a podávání: Jakmile jsou skopové holeňe měkké, vyjměte bobkový list z hrnce. Posypte gremolatou přes vrch pokrmu pro čerstvou, živoucí finiš. Podávejte Osso Buco teplé, doprovázené risottem alla milanese, polentou nebo vaší oblíbenou přílohou k vsákání vynikající omáčky.
Vychutnejte si tento srdnatý a aromatický italský klasik, který se jistě stane oblíbeným v vaší kuchařské sbírce!
„`